Hoe snel verhuizen jonge woningkopers?

In tijden van stijgende woningprijzen is het percentage jonge kopers dat snel doorstroomt relatief hoog. In Den Bosch en Groningen verhuisden de meeste jonge kopers binnen 5 jaar naar een andere woning. Dit en meer in het nieuwste onderzoek naar de doorstroming van jonge woningkopers tot 35 jaar. 

Meer lezen?

Lees verder voor de belangrijkste inzichten. Of download het volledige rapport met grafieken.

5 conclusies over de doorstroming van jonge kopers

  1. Van jonge kopers die hun woning tussen 1997-2000 kochten, is 30% binnen 5 jaar verhuisd. Van de groep jonge kopers die in de periode 2008-2010, vlak voor of aan het begin van de kredietcrisis kocht, deed slechts 10% dat. Van de jonge kopers die in 2016 en 2017 kochten, verhuisde 21% binnen 5 jaar naar een andere woning.
  2. Jonge kopers verhuizen sneller naar een volgende woning dan kopers van 35 jaar en ouder. In de crisisjaren was het verschil tussen deze 2 groepen echter een stuk kleiner dan in de jaren ervoor en erna. 
  3. Jonge kopers die een appartement kochten stroomden vaker door dan jonge kopers van eengezinswoningen. Van de jonge appartementkopers die in 2017 kochten, stroomde 34% binnen 5 jaar door. Voor eengezinswoningen varieerde dat percentage van 11% (vrijstaand) tot 20% (tussenwoning). Bij aankopen voor 2000 waren de verschillen nog groter: bijna de helft van de jonge appartementkopers stroomde binnen 5 jaar door. De doorstroming van jonge kopers van eengezinswoningen was toen tussen de 17% (vrijstaand) en 26% (tussenwoning).
  4. Jonge kopers met een appartement in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht (G4) stroomden minder snel door dan het Nederlandse gemiddelde. In 2017 is 34% van de Nederlandse jonge kopers met een appartement binnen 5 jaar verhuisd. In de G4 was dit 28%.
  5. Inzoomend op de 45 grootste gemeenten noteren Den Bosch (30%) en Groningen (28%) het hoogste aandeel jonge kopers dat een woning kocht in 2017 en binnen 5 jaar doorstroomde. In Amstelveen, Eindhoven, Enschede en Roosendaal stroomden de minste jonge kopers binnen 5 jaar door, allemaal rond de 18%.

Over het onderzoek

  • Dit rapport is geschreven door Frank Harleman en Joost Zuidberg, onderzoekers bij het Kadaster.

Meer informatie

Contact

Andere onderzoeken

Kadaster Kwartaalbericht woningmarkt