Betalen kopers minder voor woningen met overstromingsrisico?

Overstromingsschade aan een woning kan duur zijn om te herstellen. En ook het aanpassen van een woning om schade te voorkomen kost veel geld. Houden kopers hier rekening mee? Betalen zij inderdaad minder vanwege het risico? Wij onderzochten het. Lees de belangrijkste conclusies of download het volledige onderzoeksrapport.
 

Download het onderzoek op de website Zicht op Nederland

 

De belangrijkste conclusies

  1. Er zijn 8,1 miljoen woningen in Nederland. 5,5 miljoen daarvan zijn eengezinswoningen en appartementen op de begane grond.
  2. 39.000 grondgebonden woningen hebben een grote kans van 1 keer in de 10 jaar op een overstroming.
  3. Woningen met een grote kans op overstroming staan vooral rondom de grote rivieren.
  4. De meeste woningen met een grote overstromingskans zijn van particulieren: 78%. Woningcorporaties bezitten 12%, bedrijfsmatige investeerders 3% en particuliere investeerders 3%.
  5. Woningen met overstromingsrisico worden niet vaker of minder vaak gekocht dan woningen zonder risico.
  6. De prijzen van verkochte woningen met een grote kans op overstroming zijn niet lager dan woningen zonder overstromingsrisico.

Over het onderzoek

  • Dit rapport is geschreven door Lianne Hans, Marion Plegt, Joost Zuidberg, Paul de Vries en Frank Harleman, onderzoekers bij het Kadaster. 
  • Voor dit onderzoek is data gebruikt van 2009 tot en met het 1e halfjaar van 2023.
  • Het onderzoek is geschreven in het kader van het WaU-project Wonen onder NAP. Werk aan Uitvoering (WaU) is een overheidsbreed programma ter verbetering van de publieke dienstverlening. De resultaten van WaU-onderzoeken worden gepresenteerd op de website Zicht op Nederland (ZoN).
  • Over het onderzoek is ook een artikel verschenen in de Real Estate Research Quarterly.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderzoek of de woningmarkt? Neem dan contact op met onze woningmarktexpert. Contactgegevens vindt u op de pagina Paul de Vries, woningmarktexpert.

Andere onderzoeken

Meer onderzoeken van het Kadaster over de woningmarkt vindt u op de pagina Onderzoeken.

Kadaster Kwartaalbericht woningmarkt