null Corporaties verkopen minder woningen aan starters

Corporaties verkopen minder woningen aan starters

Woningcorporaties verkopen sinds 2015 steeds minder woningen. En deze terugval is met afstand het grootst bij de verkopen aan koopstarters. Daarmee lijkt deze stroom van kleine en goedkope woningen op te drogen voor starters.

Het Kadaster onderzocht data van de woningverkopen van woningcorporaties tussen 2009 tot en met 2019.

De belangrijkste conclusies:

  • Het aantal verkochte woningen door woningcorporaties is sterk afgenomen sinds 2015. Met name koopstarters hebben sindsdien minder kunnen profiteren van het aanbod van woningcorporaties. Op de top in 2014 kochten koopstarters ruim 10.000 woningen van woningcorporaties, in 2019 nog geen 3.000. Dat is een daling van 75%.

  • Woningcorporaties voorzien de koopwoningmarkt van relatief kleinere en goedkopere woningen. Van alle woningen die koopstarters kopen van woningcorporaties, blijkt dat het in 40% van de verkopen om een appartement gaat en in 52% om een rijtjeswoning (tussen- of hoekwoning). De rest is een 2-onder-1-kap-woning of vrijstaand huis. Woningcorporaties verkopen vaak woningen in het laagste prijssegment (tot 150.000 euro).

  • Voor de koopstarters slinkt een belangrijke bron van betaalbare koopwoningen en zij krijgen het steeds moeilijker om op de woningmarkt te slagen.

Het hele onderzoek lezen?

In het onderzoek ‘Corporaties verkopen minder woningen aan koopstarters’ vindt u meer inzichten en een uitgebreide cijfermatige onderbouwing. Lees het onderzoek op de site van MeJudice.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het onderzoek of de woningmarkt? Neem dan contact op met onze woningmarktexpert. Contactgegevens vindt u op de pagina van Paul de Vries.

Meer onderzoeken

U vindt onze andere onderzoeken op de overzichtspagina Onderzoeken