Wandel de 4Daagse en win

Van dinsdag 18 juli tot en met vrijdag 21 juli is de Nijmeegse 4Daagse. Wandel jij mee? Let dan goed op. Langs de routes staan grote borden met leuke energieweetjes. Elke dag vind je in onze stand (nummer 5 en 6) op de Wedren een vraag over deze weetjes. Weet jij het goede antwoord? Dan maak je kans op 1 van de 125 ‘Nederland in kaart’ puzzelboeken.  

Zo doe je mee

Lees de informatie op de borden, scan na het lopen de QR-code in onze stand en vul je oplossing in. Doe mee en wie weet kun jij na vier dagen wandelen, ontspannen met het puzzelboek ‘Nederland in kaart’. Ook kun je in de stand elke dag een energierebus oplossen. Nog meer kans op het winnen van dit mooie puzzelboek.     

Meer informatie over het puzzelboek

In het puzzelboek ‘Nederland in kaart’ brengen rebussen, beeldpuzzels en filippines bij elke kaart bijzondere verhalen naar voren. Het puzzelboek is een unieke uitgave van Denksport, de makers van Het Grote Bosatlas Puzzelboek en het Kadaster. Meer informatie vind je op de pagina Puzzelboek Nederland in kaart.

Routes

Dag 1: Elst

Wist je dat… 
niet alleen de overheid grondeigenaar is bij de ontwikkeling van het energiegebied langs de A15? Het stuk tussen de knooppunten Valburg en Ressen heeft ook nog 67 andere grondeigenaren.

Opwekking Energie op Rijksgrond (OER)

Voor het programma Opwekking Energie op Rijksgrond wordt een deel van het energiegebied A15 ontwikkeld. Dit gebied tussen de A15 en de Betuweroute loopt over een afstand van ongeveer 10 kilometer en heeft een oppervlakte van 3,2 km2.  Het doel van OER is om grote gebieden te gebruiken voor het opwekken van energie met zonnepanelen en windmolens. 

Dag 2: Wijchen

Wist je dat… 
een woning met energielabel A in 2022 ruim € 22.000 meer kostte dan een woning met energielabel G? 

401 woningen verkocht

In de gemeente Wijchen zijn in 2022 401 woningen verkocht. 118 woningen hadden energielabel A en 7 woningen energielabel G. Per m2 betaalde een koper € 900 meer voor een energiezuinige woning.

Dag 3: Groesbeek

Wist je dat… 
in het voorjaar van 2022 op circa 13% van de bijna 10.000 gebouwen in Groesbeek zonnepanelen lagen?

Veranderingen in het landschap herkennen

In Groesbeek lag in het voorjaar van 2022 voor ongeveer 34.170 m2 aan zonnepanelen op bijna 10.000 gebouwen. Dit betekent dat ongeveer 4% van het totale dakoppervlak van ruim 875.000 m2 voor het opwekken van energie werd gebruikt. 

Voor het maken van de topografische kaart van Nederland gebruiken we onder andere beeldherkenningstechniek op luchtfoto’s. Daarmee sporen we veranderingen in het landschap op en kunnen we zonnepanelen herkennen. Met de luchtfoto’s en informatie uit de Basisregistratie Kadaster helpen we bij de overgang naar duurzame energie. 

Dag 4: Cuijk

Wist je dat… 
er in Cuijk 1 miljoen m2 tuin ligt? Daarvan bestaat 39% uit groen en 61% uit verharding.

Infrarood luchtfoto’s

Door gegevens uit onze registraties te combineren met infrarood luchtfoto’s kunnen we uitrekenen hoeveel m2 aan bomen en planten er in tuinen aanwezig is. Met infrarood kun je begroeiing goed zien. Bomen en planten nemen infraroodlicht op en reflecteren weinig. Infraroodcamera's en sensoren zien de reflectie waardoor begroeiing duidelijk is te herkennen.

Over het Kadaster

Het Kadaster is routepartner van de 4Daagse. We leveren alle digitale kaarten voor wandelaars en hulpdiensten.