3D gebouwhoogte NL

3D gebouwhoogte NL

Helpt bij het verbeelden van effecten van beleidskeuzes ten aanzien van:

  • geluid
  • zon, schaduw en wind
  • luchtkwaliteit

Beschrijving

Het gegevensbestand 3D gebouwhoogte NL bevat de hoogte van 99,7% van alle gebouwen uit TOP10NL. De gebouwhoogte is als attribuut toegevoegd aan de 2D-geometriëen van de gebouwen.

Datavisualisaties

Met deze informatie kunt u in standaard GIS-software snel een 3D-model genereren. De data kunt u gebruiken voor simpele visualisaties. Maar ook voor ruimtelijke analyses in 3D, zoals analyses van geluid, zicht, schaduw en energie. De gegenereerde 3D volumes kunt u controleren met de 3D-validatieservice van de TU Delft.

Hoogte-attributen

De hoogten komen uit het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN2). De 4 attributen bevatten:

1. de minimale hoogte van het gebouw (de hoogte op maaiveld)
2. de maximale hoogte van het gebouw
3. de gemiddelde hoogte van het gebouw
4. de mediaan

De mediaan kunt u gebruiken om eventuele uitschieters in de data te negeren. Deze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door geometrische verschillen tussen de gebouwen in TOP10NL en de bijbehorende hoogtepunten uit het AHN.

Eerste versie

Het betreft een eerste versie van 3D gebouwhoogte NL. Het bestand wordt de komende tijd verder ontwikkeld. Omdat tussen de opnamen van AHN2 en TOP10NL soms enkele jaren tijdsverschil zit, bevat het bestand soms inconsistenties.

3D kaart NL

Bent u op zoek naar een 3-dimensionale kaart van Nederland? 3D kaart NL is een digitaal topografisch bestand waarin alle objecten uit TOP10NL driedimensionaal worden weergegeven. Meer informatie vindt u op de pagina 3D kaart NL

Tarieven

 

3D gebouwhoogte NL in GML-formaat (via PDOK)* € 0,-

* Voor de levering en het gebruik worden geen kosten in rekening gebracht. De inwinnings- en beheerkosten worden gedekt vanuit de overheid. 

Voorwaarden

Voor het gebruik van 3D gebouwhoogte NL geldt de CC-BY licentie.

Bestellen

3D Gebouwhoogte in GML-formaat kunt u direct downloaden via PDOK.

Feedback

Voor de doorontwikkeling van 3D gebouwhoogte NL ontvangen we graag feedback. Hebt u 3D gebouwhoogte NL besteld en wilt u uw bevindingen met ons delen? Of hebt u vragen? Laat het ons dan weten.

Levering

3D Gebouwhoogte in GML-formaat kunt u via PDOK direct downloaden.