WOZ-waarde vergelijken met hulp van het Kadaster

Informatie die helpt bij het inschatten van de woningwaarde

U hebt bericht ontvangen van de gemeente met de nieuwe WOZ-waarde van uw huis. Dit roept mogelijk vragen op. Is de WOZ-waarde niet te hoog? Hoe verhoudt de WOZ-waarde zich tot huidige waarde van uw eigen huis? En die van andere woningen?

Met onze informatie kunt u uw WOZ-waarde vergelijken met de woningwaarde van andere huizen in de buurt, en een inschatting maken van de actuele woningwaarde van uw huis.

Vergelijk woningwaarde met koopsominformatie 

U kunt de WOZ-waarde van uw huis vergelijken met de verkoopprijzen van woningen in de buurt. Dat kunt u doen met Koopsominformatie. Daarmee krijgt u een overzicht van de prijzen waarvoor huizen in hetzelfde postcodegebied zijn verkocht. Voorwaarde is wel dat er in de afgelopen 5 jaar woningen verkocht zijn in dat gebied. 

Wilt u een huis kopen, verkopen of heeft u de jaarlijkse WOZ-brief ontvangen? Dat roept vragen op over de woningwaarde. Krijg inzicht met koopsominformatie.
 

Koopsominformatie

€ 3,35
  • vergelijking in postcodegebied
  • inzicht in laatste verkoopprijzen
  • handig bij bepalen van een bod
Naar Koopsominformatie

Schat actuele waarde met woningwaardecalculator

Met onze woningwaardecalculator vergelijkt u de gemiddelde ontwikkeling van de huizenprijzen in uw provincie met de laatste verkoopprijs van uw woning. De calculator geeft de globale actuele waarde van de woning. Zo ziet u wat uw woning nu ongeveer waard is.

Vraag en antwoord

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van belastingen en gemeentelijke heffingen die u moet betalen. Denk aan de onroerendezaakbelasting, waterschapslasten en uw inkomstenbelasting.

Elk jaar stelt de gemeente de WOZ-waarde van uw huis vast. Dit gebeurt door een taxatie, waarbij soortgelijke woningen met elkaar vergeleken worden. De gemeente gaat bij het vaststellen van de WOZ-waarde uit van het bedrag dat een woning zou moeten opbrengen op 1 januari van het jaar daarvoor.

Met filters kunt u de WOZ-waarde van uw huis vergelijken met de WOZ-waarde van andere vergelijkbare woningen op de website WOZ-waardeloket.

U kunt bezwaar maken binnen 6 weken na de datum die op de brief staat van de gemeente met uw WOZ-beschikking. Hoe u dat doet leest u op de website Rijksoverheid.nl.

Het kan zijn dat uw nieuwe WOZ-waarde wel bekend is, maar nog niet zichtbaar.

Binnen enkele uren nadat dat gemeente de WOZ-waarde opgestuurd heeft is deze zichtbaar in het WOZ-waardeloket. Neem contact op met u gemeente als u een WOZ-waarde mist.

De gegevens over huizen in het WOZ-waardeloket komen uit de Basisregistratie Adressen en gebouwen (BAG). Klopt het adres of andere informatie van een woning niet? U kunt dit laten weten via de BAG Viewer.

Als een WOZ-waarde in het WOZ-waardeloket ontbreekt, kan dat 2 oorzaken hebben:

  • Het pand dat u zoekt is geen woning. Alleen de WOZ-waardes van woningen zijn openbaar.
  • De WOZ-waarde van de woning die u zoekt is nog niet door de gemeente vastgesteld.

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice op telefoonnummer 088 - 183 22 00. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier.

Handige links

WOZ-waarde weten?

De WOZ-waarde van uw huis weten? De actuele waarde kunt u opvragen via het WOZ-waardeloket, via MijnOverheid of door het te vragen bij de gemeente.