Schade aan Kadasterkantoren
De Tweede Wereldoorlog veroorzaakte in ons land veel materiële schade en dat gold ook voor het Kadaster. Van de kantoren in Middelburg en Nijmegen was na de oorlog weinig meer over.
In 2020 was het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam en Nederland werd bevrijd. De oorlogsjaren hadden ook voor het Kadaster grote gevolgen, bijvoorbeeld door verwoesting, razzia’s, honger, vordering van fietsen en gebrek aan kolen en papier.
Ondanks de vele beperkingen deden de medewerkers er alles aan om de kadastrale registratie zo goed mogelijk te onderhouden. Zacharias Klaasse, vrijwilliger bij het Kadaster, deed hier historisch onderzoek naar en beschreef hoe het Kadaster het in oorlogstijd verging. U kunt dit onderzoek als het e-book Het Kadaster in de Tweede Wereldoorlog aanvragen via onze afdeling Communicatie.
In een serie artikelen lichten we een aantal onderwerpen uit.
De Tweede Wereldoorlog veroorzaakte in ons land veel materiële schade en dat gold ook voor het Kadaster. Van de kantoren in Middelburg en Nijmegen was na de oorlog weinig meer over.
Meer dan een half miljoen Nederlandse mannen werden tijdens de oorlog tewerkgesteld in Duitsland. Om de eigen medewerkers te beschermen, ondernam het Kadaster een opmerkelijke actie.
Tijdens de oorlog waren veel producten niet of nauwelijks verkrijgbaar. Een gebrek aan kolen, fietsen, banden, papier en voedsel, ook het Kadaster ondervond de gevolgen.
Werken voor de bezetter? Het zal voor de meesten geen eenvoudige taak zijn geweest. Ook bij het Kadaster kwamen medewerkers voor lastige keuzes te staan en soms zelfs gewetensnood.
In het verzet deed men er alles aan om de vijand tegen te werken. Ook diverse medewerkers van het Kadaster namen hier actief deel aan. Sommigen moesten dit met de dood bekopen.
De oorlog had veel invloed op het dagelijkse werk van het Kadaster. De verwoestte gebouwen of het tot stilstand komen van de huizenmarkt, sommige gevolgen waren direct te merken.
Het Kadaster beschikt over historische luchtfoto’s van gebieden in Nederland gemaakt van 1939 tot en met 1947. Zo is er een collectie van 110.000 opnamen, die in de oorlog gemaakt zijn door geallieerden tijdens fotoverkenningsvluchten. U kunt deze opnamen bestellen. Wilt u hier meer informatie over?
Naar pagina Luchtfoto's Tweede Wereldoorlog
Benieuwd naar de oorsprong van de naam Kadaster? Of wilt u meer lezen over het Kadaster Bedrijfsmuseum?