Een woning kopen

Welke koopwoning voldoet aan uw woonwensen? U kunt bij ons informatie opvragen over een woning, de waarde van woningen in de buurt, omgeving en globale woningwaarde. Met deze informatie kunt u verkoopprijzen vergelijken en een goede inschatting maken van de waarde van een bepaalde woning. Hiermee staat u bij onderhandelingen steviger in uw schoenen. 

Interessant voor u?

Eigendomsinformatie

€ 3,35
 • zie meteen wie de eigenaar is
 • bekijk beperkingen en rechten
 • handig bij de koop van een perceel
Naar Eigendomsinformatie

Koopsominformatie

€ 3,35
 • vergelijking in postcodegebied
 • inzicht in laatste verkoopprijzen
 • handig bij bepalen van een bod
Naar Koopsominformatie

Hypotheekinformatie

€ 3,35
 • hypotheek op een woning inzien
 • bekijk bedrag van inschrijving
 • info over eventuele beslagleggers
Naar Hypotheekinformatie

Woningrapport

€ 20,-
 • ons meest complete rapport
 • prijzen van vergelijkbare woningen
 • energielabel (als deze vastgesteld is)
Naar Woningrapport

Woningwaardecalculator

gratis
 • inschatting van de waarde van een huis
 • op basis van gemiddelde per provincie
 • snel inzicht in globale waarde woning
Naar Woningwaardecalculator

Handig om te weten

WOZ-waarde

Elk jaar stelt de gemeente de waarde van uw huis vast. Als huizenbezitter ontvangt u daarover een brief (beschikking) van uw gemeente met de nieuwe WOZ-waarde. Er zijn meerdere mogelijkheden om de WOZ-waarde van een woning in te zien. Lees meer op de pagina WOZ-waarde

Actuele waarde

Als u wilt weten wat een woning op dit moment precies waard is, kunt u een taxatie laten doen door een makelaar of taxateur. Wij hebben geen informatie over de actuele waarde van een woning. Met de gegevens uit onze EigendomsinformatieKoopsominformatie en het Woningrapport kunt u wel een goede inschatting maken. 

Vraag en antwoord

Wij hebben geen informatie over de actuele waarde van een woning. Daarvoor kunt u een taxatie laten doen door een makelaar of taxateur (dit is verplicht wanneer u een hypotheek wilt afsluiten bij een bank). 

Met de gegevens uit onze Eigendomsinformatie, Koopsominformatie en het Woningrapport kunt u een goede inschatting maken van de waarde van een woning. 

Met de woningwaardecalculator vergelijkt u de gemiddelde ontwikkeling van de huizenprijzen in uw provincie met de laatste verkoopprijs van een woning. Voor meer informatie en de calculator gaat u naar de pagina Woningwaardecalculator

Elk jaar stelt de gemeente de waarde van uw woning vast. Als huizenbezitter ontvangt u ieder jaar een brief (beschikking) van uw gemeente met de nieuwe WOZ-waarde. U kunt de WOZ-waarde van uw woning inzien via het WOZ-waardeloket. Meer informatie leest u op de pagina WOZ-waarde

Het bouwjaar, gebruiksdoel (waar op dit moment een vergunning voor is afgegeven) en de gebruiksoppervlakte kunt u gratis opzoeken in de BAG viewer.  U kunt de BAG viewer direct starten, u hoeft niets te installeren.  

Bij het kopen van een woning kunt u eigenaar worden van het pand, terwijl u de grond huurt van bijvoorbeeld de gemeente. Dan is er sprake van erfpacht. Wilt u weten of een bepaalde woning op erfpachtgrond staat? U vindt dit in Eigendomsinformatie onder de regels en beperkingen. Voor meer informatie en bestellen gaat u naar de pagina Eigendomsinformatie

Bij een woning horen mogelijk erfdienstbaarheden. Deze neemt u over als u een koopcontract tekent. Erfdienstbaarheden zijn de rechten van anderen om gebruik te maken van uw eigendom. Uw buurman heeft bijvoorbeeld recht van overpad. Hij mag dan uw oprit of terras gebruiken om bij zijn eigen huis te komen. Verder kan er recht van uitzicht of recht van goot gelden. Bij recht van goot mag iemand een dakgoot hebben boven de grond van een ander en daar water lozen. Om te weten hoe het zit, kunt u dit laten onderzoeken. Lees meer op de pagina Erfdienstbaarhedenonderzoek

 • Voor sommige panden gelden bijzondere regels en beperkingen. Bijvoorbeeld: als u een monument koopt, mag u niet zomaar verbouwen. Er zijn ook andere beperkingen. 
 • De gemeente kan bij de aanvraag van een vergunning vragen om informatie mee te sturen. U kunt deze informatie bij ons opvragen. 

Meer informatie vindt u op de pagina Verbouwen

Zodra de koop gesloten is, wordt dat vastgelegd in een voorlopig koopcontract. Alles waar u voor tekent in het voorlopige koopcontract is wel meteen bindend. ‘Voorlopig’ geeft alleen aan dat de woning nog niet uw eigendom is. 

Inschrijven van een voorlopig koopcontract bij het Kadaster is niet verplicht. Maar het is wel aan te raden. U staat sterker als koper, bijvoorbeeld als er beslag wordt gelegd omdat de verkoper schulden heeft. Dan kunt u bewijzen dat u het huis hebt gekocht. Uw notaris kan het koopcontract voor u inschrijven.

Als er een beslag op een woning bij het Kadaster is ingeschreven, dan staat dit vermeld in Hypotheekinformatie. Lees verder op de pagina Beslag op huis controleren.

De notaris schrijft de hypotheek- en leveringsakte in bij het Kadaster. U ontvangt een bevestiging (kennisgeving). Daarmee laten wij u laten weten dat uw gegevens in de Basisregistratie Kadaster zijn gewijzigd. Wilt u hier meer over weten, bekijk dan de pagina Brief (kennisgeving) ontvangen

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice op telefoonnummer 088 - 183 22 00. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier.

Handige links

Omgevingsloket

Wat zijn de bestemmingsplannen in de buurt van uw huis of het huis dat u op het oog heeft? Past uw (ver)bouwplan in het bestemmingsplan van de gemeente?

Cijfers over de buurt

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verzamelt cijfers zoals inkomensniveau, leeftijdsopbouw of gemiddelde WOZ-waarde. U kunt deze per woonplaats of buurt bekijken.

Stappen eigen huis kopen

Van het oriënteren op de huizenmarkt tot het bieden, onderhandelen en tekenen van de koopovereenkomst: ontdek wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis.