Uw huis verbouwen

Wilt u uw huis verbouwen? Of een schuur in de tuin bouwen? Check van tevoren regels en richtlijnen. Dat begint vaak met het opvragen van informatie. De gemeente en het Kadaster kunnen u deze informatie geven.

Interessant voor u?

KLIC-melding (Graafmelding)

€ 11,00
  • helpt gevaarlijke situaties en schade te voorkomen
  • weten waar kabels en leidingen liggen
  • contactgegevens netbeheerders
Naar KLIC-melding

Kadastrale kaart

vanaf € 2,05
  • ligging ten opzichte van de omgeving
  • bekijk perceelnummers
  • geen exacte maten en grenzen
Naar Kadastrale kaart

Grensreconstructie

vanaf € 520,-
  • duidelijkheid over ligging grens
  • oordeel van een onafhankelijke partij
  • verslag met meetschets van landmeter
Naar Grensreconstructie

Wat kunt u doen ter voorbereiding

Controleer het bestemmingsplan van uw gemeente via het Omgevingsloket. Bij uw gemeente checkt u met welke richtlijnen u verder rekening moet houden op het gebied van milieu, veiligheid en gezondheid. Zijn er plannen om te graven met een graafmachine? In dat geval maakt u vooraf een KLIC-melding. Als u in de tuin gaat (uit)bouwen zorg dan dat u weet waar de erfgrens van uw perceel ligt.

Vraag en antwoord

De overheid kan publiekrechtelijke beperkingen opleggen die bepalen wat u wel of niet mag doen met een woning, een ander gebouw of een stuk grond. Een voorbeeld hiervan is dat u minder aan uw huis mag verbouwen als dit een monument is. 

Meer informatie vindt u op de pagina Wat zijn publiekrechtelijke beperkingen?

Gaat u graven met een graafmachine? Dan moet u vooraf een melding te doen. U leest hier meer over op de pagina Graven rondom uw huis.

Als u wilt (uit)bouwen in de tuin, weet u dan ook waar de erfgrens van uw perceel ligt? Voorkom problemen en zorg dat u dat weet. U leest hier meer over op de pagina Erfgrens bepalen

Bij een verbouwing gelden milieu-, veiligheids- en gezondheidsregels. Ook zijn er richtlijnen voor het uiterlijk van een woning. Met welke regels en richtlijnen u rekening moet houden, kunt u navragen bij uw gemeente.

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice op telefoonnummer 088 - 183 22 00. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier.

Handige links

Omgevingsloket

Wat zijn de bestemmingsplannen in de buurt van uw huis of het huis dat u op het oog heeft? Past uw (ver)bouwplan in het bestemmingsplan van de gemeente?

Vergunning aanvragen

Hebt u een vergunning nodig? U kunt dit bij uw gemeente navragen. Of doe een vergunningscheck op de website Omgevingsloket.

Kosten en financiering

Bij een verbouwing komen er veel vragen op u af. Hoe kunt u die bijvoorbeeld financieren? Vereniging Eigen Huis zet het voor u op een rij.