Wat is mijn huis waard? Woningwaarde schatten

Bij het Kadaster kunt u informatie opvragen over de laatste koopsom van woningen en de prijsontwikkeling op de woningmarkt. Via onze webwinkel is het mogelijk om de koopsominformatie per e-mail te ontvangen. Aan de hand van deze informatie kunt u inschatten wat een woning waard is. Of dit nu uw eigen huis is of een huis dat u overweegt te kopen. Zoek bijvoorbeeld vergelijkbare huizen op en bekijk de laatste verkoopprijzen. Het Woningrapport geeft u naast de koopsom nog extra informatie over een huis.

Een globaal antwoord op ‘Wat is mijn huis waard?’ krijgt u met de producten in onze webwinkel

Wat is mijn huis waard? De verkoopprijs

Het product Koopsominformatie bevat informatie over de verkoopprijs van één of meerdere huizen in een postcodegebied. Aan de hand van deze informatie kunt u ook globaal nagaan of de WOZ-waarde van uw woning reëel is. Deze waarde stelt de gemeente jaarlijks vast op basis van de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). De gemeente doet dit aan de hand van een taxatie. Via een steekproef worden woningen getaxeerd die representatief zijn voor een bepaalde categorie huizen.

Extra informatie over een woning

Het Woningrapport geeft u een compleet beeld van een huis. In het rapport staat informatie over de koopsom, maar ook wie de eigenaar is, wat het bouwjaar van de woning is, de inhoud en oppervlakte en de ligging van het huis. Op basis van dit complete beeld kunt u zelf een globaal antwoord formuleren op de vraag ‘Wat is mijn huis waard?’. Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) erkent het Woningrapport als onderdeel van het taxatierapport en de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Prijsontwikkeling woningmarkt

Nieuwsgierig naar de prijsontwikkeling op de woningmarkt? Neem dan een kijkje in het Vastgoed Dashboard. U vindt hier onder meer informatie over hypotheken en de gemiddelde koopsom van woningen.