Hypotheekregister: hypotheekhouder en beslag

Onmisbare informatie over de huidige hypotheek en hypotheekhouder

Handig bij het kopen van een nieuw huis

Hebt u een nieuw huis op het oog? Voor het kopen van een huis is het handig om informatie te hebben over de huidige hypotheek en hypotheekhouder. En om te weten of er beslag op een woning is gelegd. Deze informatie vindt u in het hypotheekregister van het Kadaster. U kunt deze informatie per adres opvragen via het product Hypotheekinformatie.

Kennis uit het hypotheekregister kan van pas komen bij de onderhandelingen over de vraagprijs van een huis. U weet dan bijvoorbeeld welke hypotheek de huidige eigenaar bij de koop heeft afgesloten of dat er beslag is gelegd op de woning.

Bestel in de webwinkel

Welke informatie zit er in het hypotheekregister?

Wij verstrekken informatie over de hypotheek, hypotheekhouder en eventueel beslag. Bij het Kadaster staat deze informatie geregistreerd voor elk perceel of appartement. In het product Hypotheekinformatie vindt u de volgende informatie:

  • de namen van de schuldeisers (hypotheekhouders) of beslagleggers
  • de datum van inschrijving bij het Kadaster
  • de hoofdsom of het bedrag van inschrijving of beslaglegging
  • het zakelijk recht waarop de inschrijving betrekking heeft (bijvoorbeeld erfpacht of opstal)

Hypotheekregister: verschil tussen registratie voor en na 1995

Sinds 1995 zijn de belangrijkste zaken uit de hypotheekakte en het eventuele beslag opgenomen in de Basisregistratie Kadaster. Deze worden getoond in Hypotheekinformatie. Gaat het om een hypotheek of beslag van voor 1995? Dan ontvangt u alleen het deel en nummer van de akte uit de webwinkel. Met dit deel en nummer kunt u een kopie van de hypotheekakte die voor 1995 is ingeschreven bij ons opvragen. In deze akte vindt u vervolgens de hypotheekinformatie.

Meer informatie over opvragen kopie akte