Zweden gebaat bij Nederlandse vinding

Hoe werkt dat volledig geautomatiseerd kaarten maken bij jullie? Hoe moeten we ons productieproces veranderen? De vragen over deze nieuwe aanpak komen vanuit de hele wereld. Zoveel vragen, dat het Kadaster besloot een bijeenkomst te organiseren voor internationale kaartorganisaties. In februari bezochten 31 collega’s uit 13 landen de Kadastervestiging Zwolle. Een van de gasten was Malin Klintborg van het Zweedse Lantmäteriet.

De Nederlandse vinding spreekt tot de Zweedse verbeelding. Klintborg: “Net als in andere landen worden ook onze budgetten gekort, terwijl de eisen strakker worden. We moeten een stap kunnen maken.”

Internationale bijeenkomst in Zwolle

De uitnodiging voor de NMO Summit (National Mapping Organisations) in Zwolle vormde een uitstekende gelegenheid om kennis te vergaren voor Klintborg en haar collega Mikael Johansson. “Mikael heeft zich bezig gehouden met de technische details en de modellen. Maar automatische generalisatie is meer dan techniek alleen. De summit besteedde terecht ook veel aandacht aan de andere kant: verandermanagement.”

Techniek en verandermanagement

Als hoofd van de productieafdeling van topografische kaarten weet Klintborg dat veranderingsprocessen een lange adem vergen. De manier waarop het Kadaster AUTOgen heeft geïntroduceerd met de LEAN-verandermethode noemt ze indrukwekkend: “Ik heb 16 jaar voor telecommaatschappij Ericsson gewerkt, waarvan 10 jaar met LEAN. Ik ben erg onder de indruk over de snelheid en de grondigheid waarmee jullie LEAN hebben ingezet om jullie werkprocessen te verbeteren.”

“Een grote stap vooruit”

Klintborg is ervan overtuigd dat automatische generalisatie Zweden verder gaat brengen: “Op dit moment testen we samen met het Kadaster hoe we onze ruwe data kunnen toepassen in hun model. Als dat lukt, zetten we een grote stap vooruit.” Met AUTOgen zou Lantmäteriet volgens haar ook klaar zijn voor de introductie van open data: “Open data speelt nu nog niet in Zweden. Maar we weten dat dit wel zo is in andere landen. Daarom moeten we ons voorbereiden. De vraag naar onze producten kan zomaar veranderen.”

Over automatische generalisatie (AUTOgen)

Om vanuit een topografische kaart een kaart op kleinere schaal te maken, moeten gegevens vereenvoudigd worden weergegeven. Dit heet generaliseren. Van oudsher gebeurt dit met de hand. Het Kadaster heeft een methode ontwikkeld om kleinschaligere kaarten te maken via automatische generalisatie. De handmatige werkwijze heeft een doorlooptijd van 4 tot 6 jaar. Met automatische generalisatie lukt dit in 4 tot 6 weken.

Geospatial World Innovation Award voor AUTOgen

Op 8 mei heeft het Kadaster in Genève een Geospatial World Innovation Award ontvangen voor AUTOgen. Het betrof de categorie Technology Innovation in Cartography. Dit gebeurde tijdens het Geospatial World Forum. Het Kadaster is erg blij met deze internationale waardering.

Gepubliceerd in Terzake, mei 2014