Geodata in de coronacrisis

Wat is het effect van de coronacrisis op de woningmarkt? Welke fietspaden in Nederland zijn ‘corona-proof’? Het Kadaster zet data in om maatschappelijke vragen rondom de coronacrisis te beantwoorden. Op deze pagina vindt u meerdere praktijkvoorbeelden van het gebruik van geodata tijdens de coronacrisis.

Welk effect had corona op commerciële vastgoedmarkt?

Minder transacties van winkels, meer van recreatiewoningen. Lees de laatste ontwikkelingen over de commerciële vastgoedmarkt of kijk het webinar hierover terug.

Corona op de woningmarkt: de cijfers na 1 jaar

Wat speelde zich daadwerkelijk af op de woningmarkt in het afgelopen coronajaar? Wij zetten de meest opvallende data op een rij en kwamen tot 5 interessante feiten.

Nog meer verhuizingen uit grote stad door corona?

In 2020 is er meer dan eerder woningprijsinformatie voor huizen buiten de grote steden aangevraagd. Of dit daadwerkelijk zorgt voor meer verhuizingen is halverwege 2021 te zien.

Leegstand winkels door corona: hoe los je dat op?

Door de coronacrisis én de groei van online winkelen neemt de leegstand van winkels in binnensteden toe. Veel gemeenten denken daarom na over het verkleinen van het centrumgebied.

Wil om te verhuizen niet weg door corona

Tot nu verandert er weinig op de woningmarkt ondanks corona. De interesse voor het kopen van een nieuwe woning is onverminderd groot. Wat gebeurde er de afgelopen maanden?

Woningen buiten de stad meer in trek

Maakt thuiswerken wonen buiten de stad aantrekkelijker, omdat de reisafstand er minder toe doet? We onderzoeken de cijfers en de interesse in de (niet-)stedelijke omgeving.

Corona geeft kort schrikeffect op de woningmarkt

Wat zijn de effecten van de coronacrisis op de woningmarkt sinds 12 maart? Het aantal verkopen blijft nog redelijk gelijk. We zetten deze en andere belangrijke cijfers op een rij.

Webinars

Webinar Actuele ontwikkelingen woningmarkt

Op  21 september keken we in een webinar verder naar de effecten van de coronacrisis op de woningmarkt. Daarbij keken we ook naar de positie van koopstarters en particuliere verhuurders.

Webinar Invloed corona op de woningmarkt

Ruim 500 deelnemers luisterden op 18 mei naar onder andere woningmarktexpert Paul de Vries, die sprak over de invloed van corona op de woningmarkt in dit webinar. 

Webinar Toekomstbestendige centrumgebieden

Op 14 mei gaven we een webinar over de invloed van de coronacrisis op toekomstbestendige centrumgebieden. We bespraken de problematiek van centrumgebieden en deelden tips.

Vraag en antwoord

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden?  Wilt u meer weten over de toepassing van geodata tijdens de coronacrisis? Neem dan contact op met de klantenservice op telefoonnummer 088 - 183 22 00. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier.

Handige links

Geodata voor iedereen op NL COVID-19 Hub

De NL COVID-19 Hub bundelt data van bronnen als het Kadaster. Info uit de BGT helpt om begraafplaatsen, recreatiegebieden en volkstuinen in kaart te brengen. Op basis hiervan kunnen belangrijke analyses en beslissingen gemaakt worden.

Veilig op 1,5 m wandelen dankzij BGT data

Kun je veilig op 1,5 m afstand door Amsterdam wandelen? Met info uit de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is een handige kaart gemaakt, met automatisch ingeschatte breedte per voetpad.

Corona-proof fietspaden in kaart

Nederland is een fietsland bij uitstek met bijna 35.000 kilometer aan fietspaden. Maar waar kun je nu fietsen met voldoende afstand? Onze BRT-data draagt bij aan het in kaart brengen van deze 'corona-proof' fietspaden.