WOZ-waarde

De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van een aantal belastingen en gemeentelijke heffingen die u moet betalen, zoals de WOZ-aanslag, waterschapslasten en uw belastingaangifte. U kunt de WOZ-waarde van uw woning inzien via het WOZ-waardeloket.

NAAR HET WOZ-WAARDELOKET

 

U kunt de WOZ-waarde van uw woning ook inzien op de website van MijnOverheid of opvragen bij uw gemeente. 

Kan ik mijn WOZ-waarde vergelijken met die van andere woningen in mijn buurt?

Via het WOZ-waardeloket kunt u door middel van filters de WOZ-waarde van uw huis vergelijken met de WOZ-waarde van andere (vergelijkbare) woningen

Ga naar het WOZ-waardeloket

 

Hoe maak ik bezwaar tegen mijn WOZ-waarde?

Binnen 6 weken na de datum van uw WOZ-beschikking kunt u bezwaar maken bij uw gemeente.

Meer lezen over bezwaar maken op Rijksoverheid.nl

 

Hoe wordt mijn WOZ-waarde berekend?

Uw gemeente bepaalt de waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) aan de hand van een taxatie. Daarbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat uw woning zou moeten opbrengen op 1 januari van het voorgaande jaar. De woninggegevens in het WOZ-waardeloket komen uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Klopt het adres of andere informatie van een woning in het WOZ-waardeloket niet? Laat dit dan weten via de BAG Viewer.

De gegevens uit het WOZ-waardeloket worden een keer per week (op zondagavond) bijgewerkt. Het kan zijn dat uw nieuwe WOZ-waarde wel bekend is, maar nog niet zichtbaar. Rechts onderin het scherm op de website van het WOZ-waardeloket wordt getoond tot welke datum de gegevens zijn bijgewerkt. 

Ik vind via het WOZ-waardeloket geen WOZ-waarde voor de woning die ik zoek

Als een WOZ-waarde in het WOZ-waardeloket ontbreekt, kan dat drie oorzaken hebben:

  • De betreffende gemeente is (nog) niet aangesloten op het WOZ-waardeloket
  • Het pand dat u zoekt, is geen woning. Alleen de WOZ-waarde van woningen is openbaar
  • De WOZ-waarde van de woning die u zoekt, is nog niet door de gemeente vastgesteld

Is mijn gemeente aangesloten op het WOZ-waardeloket?

Op de website van de Waarderingskamer vindt u of uw gemeente is aangesloten op het WOZ-waardeloket.

Ga naar de website van de Waarderingskamer

 

Bent u op zoek naar een WOZ-waarde binnen een gemeente die niet in het overzicht staat? Op de website van de Waarderingskamer kunt u via de volgende link naar de Verwijskaart gegevens opvragen van gemeenten die nog niet aangesloten zijn. Selecteer een gemeente door op de kaart te klikken en er verschijnt een formulier in beeld dat u kunt invullen. U kunt ook bellen met de betreffende gemeente om de WOZ-waarde op te vragen. Ook kunt u bij uw gemeente terecht als de gegevens op uw beschikking niet kloppen. Bijvoorbeeld wanneer uw adres onjuist of onvolledig is.