Wie probeert, leert!

Het Kadaster houdt nieuwe ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en stimuleert innovatie waar mogelijk.

Een drone die grenzen registreert?

Op dit moment meten landmeters nieuwe grenzen nog door zelf het terrein in te gaan. Als hulpmiddel hierbij gebruiken zij bijvoorbeeld een GPS-ontvanger. Maar er zijn altijd plaatsen die minder goed bereikbaar zijn, zoals uiterwaarden of spoorlijnen. In de toekomst zou een landmeter hiervoor misschien een 'drone' kunnen gebruiken. Dit is een onbemand vliegtuigje dat in de lucht gedetailleerde foto's maakt van het gebied. 1 pixel op de foto staat hierbij gelijk aan 1 tot 2 centimeter in het echt.

Onderzoek moet nu uitwijzen of de fotografie bruikbaar is voor het in kaart brengen van kadastrale grenzen. Ook zoekt het Kadaster verder uit hoe het om moet gaan met regelgeving voor vliegverkeer en privacybescherming. We hebben al verschillende proefvluchten met drones uitgevoerd. Bekijk in het filmpje hieronder hoe dit in zijn werk gaat.

In het onderstaand artikel leest u meer over onze samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR).

Kadaster Toolbox voor apps

De Kadaster Toolbox was een proef om gegevens van het Kadaster op een laagdrempelige manier beschikbaar te stellen aan ontwikkelaars. App-bouwers kregen gereedschap in de vorm van gegevens uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) en data over de gemiddelde koopsom. Ook konden gebruikers samenwerken door het uitwisselen van idee├źn en kennis.

Inmiddels is de proef met succes afgerond. Het initiatief is een stimulans geweest voor innovatie en de reacties waren zeer positief.