Wie beheert de weg buiten de bebouwde kom?

Het juridische document dat antwoord geeft op de vraag wie er verantwoordelijk is voor beschadigingen aan de openbare weg is de wegenlegger. Het toont de openbare wegen, wandel- en fietspaden en civiele kunstwerken zoals bruggen, duikers en viaducten buiten de bebouwde kom. Zo ook voor de gemeente Noord-Beveland. De wegenlegger geeft ook aan hoe de verantwoordelijkheid en de onderhoudsplicht is georganiseerd. Elke gemeente in Nederland moet op grond van de Wegenwet over een actuele wegenlegger beschikken.

Verouderde wegenlegger Noord-Beveland

Ook voor de gemeente Noord-Beveland ging het Kadaster aan de slag met een nieuwe wegenlegger. Dirk Achterberg, beleidsmedewerker beheer en realisatie van deze gemeente vertelt hierover: “De verouderde wegenleggers die we hadden, dateren nog van voor de samenvoeging van de gemeenten Kortgene en Wissenkerke tot gemeente Noord-Beveland. Dus nog van vóór 1995. De hoogste tijd voor een nieuwe en actuele wegenlegger dus!”

Eindelijk digitaal

“Daarnaast is het meteen een ideale mogelijkheid om dit soort informatie te digitaliseren”, vervolgt Achterberg. “Digitaal betekent gemakkelijker te raadplegen en te wijzigen. Omdat er geregeld weggedeelten worden overgedragen tussen wegbeheerders is het van belang regelmatig te actualiseren en dit gaat digitaal veel gemakkelijker. Waarom we gekozen hebben voor het Kadaster? Omdat zij veel kennis hebben van het vastleggen van grenzen en eigendommen en beschikken over de benodigde informatie. Ze ontzorgen ons in het gehele traject tot aan de bestuurlijke vaststelling van de wegenlegger en dat is erg fijn.”

Wegenlegger maken

Het Kadaster vervaardigde de wegenlegger al voor verschillende gemeenten. Martin Tillema van het Kadaster vertelt: “De wegenlegger wordt door onze topografen gemaakt. Zij kunnen, door hun kennis en ervaring, snel een wegenlegger maken. Ze gebruiken luchtfoto’s en de topografische kaart om de omgeving in kaart te brengen en koppelen hier kadastrale eigendomsgegevens aan. Voor andere specifieke informatie, zoals de breedte en verharding van een weg, gebruiken we de gemeentelijke informatie. De wegenlegger wordt als digitaal GIS-bestand geleverd, maar ook op papier. De provincie stelt de wegenlegger, als de zienswijzen ingediend en behandeld zijn, uiteindelijk vast.”

Terzake

Dit artikel verscheen in het Kadastermagazine Terzake van februari 2018. U vindt deze Terzake op de pagina brochures en publicaties