
Zelf historisch onderzoek doen
Informatie over onroerende zaken, schepen en luchtvaartuigen
Vanaf 1832 beschikbaar
Wilt u historisch onderzoek doen? In onze archieven vindt u informatie over onroerende zaken, schepen en luchtvaartuigen vanaf 1832 tot nu.
Onze voorwaarden
Als u onderzoek wilt doen, gelden enkele voorwaarden. Uw onderzoek leidt bijvoorbeeld tot een boek of een artikel en wij willen een versie van het resultaat ontvangen. Ook moet u bij ons een korte opleiding volgen. Een opsomming van de voorwaarden vindt u onder 'Vraag en antwoord' op deze pagina.
Hoe doet u een aanvraag voor historisch onderzoek?
- Vul het formulier Aanvragen toestemming historisch onderzoek in.
- U ontvangt van ons bericht of uw verzoek door ons is goedgekeurd. We nodigen u vervolgens uit voor een opleiding, zodat u leert werken met de Kadaster Archiefviewer.
- Nadat u de opleiding hebt gevolgd, kunt u een afspraak maken om historisch onderzoek te doen. Dit kan via het formulier Afspraak historisch onderzoek.
Interessant voor u?

Kadaster Archiefviewer 2,50 per maand (aansluitkosten 96,-)
- handig bij historisch onderzoek
- kijk ver terug in onze registers
- inclusief gratis training en boek

Boek: Aan de slag in de kadastrale archieven 18,-
- handig voor de particuliere onderzoeker
- inclusief beschrijvingen kadastrale archiefstukken
Onderzoek laten uitvoeren
Wilt u het onderzoek liever laten uitvoeren? Of hebt u een juridische vraag waarvoor stukken opgezocht moeten worden? Dat kunnen onze specialisten voor u verzorgen. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Onderzoek in de openbare registers.
Vraag en antwoord
- Vul het formulier Aanvragen toestemming historisch onderzoek in.
- U ontvangt van ons bericht of uw verzoek door ons is goedgekeurd. We nodigen u vervolgens uit voor een opleiding, zodat u leert werken met de Kadaster Archiefviewer.
- Nadat u de opleiding hebt gevolgd, kunt u een afspraak maken om historisch onderzoek te doen. Dit kan via het formulier Afspraak historisch onderzoek.
Onze archieven vindt u in het Archief en Documentatiecentrum in het Kadasterkantoor in Arnhem. U kunt de archieven ook raadplegen in het Regionaal Historisch Centrum (voormalig Rijksarchief) van uw provincie.
Onderzoek in het Archief en Documentatiecentrum in Arnhem is kosteloos. U moet daarvoor wel aan onze voorwaarden voldoen.
Voor het kosteloos doen van onderzoek gelden de volgende voorwaarden:
- Uw onderzoek heeft een historisch doel, en leidt tot een tastbaar resultaat, bijvoorbeeld een boek of een artikel in een clubblad van een historische vereniging.
- Voordat u met uw onderzoek begint, volgt u bij ons een opleiding, zodat u leert om met de Kadaster Archiefviewer om te gaan.
- Na afronding van uw onderzoek moet u ons een versie van het resultaat toesturen.
In de kadastrale archieven vindt u:
- kadastrale leggers en hulpregisters om percelen, rechten en gerechtigden op te zoeken
- hulpkaarten (kaarten op schaal met de grenzen van nieuw gevormde kadastrale percelen)
- Veldwerken (door landmeters ter plaatse gemaakte schetsen met meetgegevens)
Onze archieven bestaan uit registers (in boekvorm) en kaartsystemen. Een deel hiervan is digitaal of staat op microfilm. De periode waarover bepaalde archiefstukken beschikbaar zijn, kan variëren.
Tijdens uw bezoek aan het Archief en Documentatiecentrum kunt u kosteloos gebruikmaken van onze Archiefviewer. Hiermee kunt u de archiefstukken digitaal inzien.
Het boek Aan de slag in de kadastrale archieven, een handleiding voor de particuliere onderzoeker ondersteunt u in het doen van uw onderzoek. U vindt hierin onder meer informatie over gebruikte termen, zoekmogelijkheden en valkuilen, akten en de kadastrale historie. U ontvangt dit boek kosteloos als u de training Kadastrale archieven en registraties volgt. Meer informatie en bestellen kan op de pagina Aan de slag in de kadastrale archieven.
Bij een juridische vraag kunnen wij onderzoek voor u doen. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Onderzoek in de openbare registers.
Antwoorden over de ligging van grenzen vindt u op de pagina Erfgrens bepalen.
Wij kunnen ook onderzoek voor u doen. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Onderzoek in de openbare registers.
Als u regelmatig onderzoek doet dan is een abonnement op onze Archiefviewer misschien interessant. U hebt dan toegang tot ons archief tegen een vast bedrag per maand. Meer informatie vindt u op de pagina Archiefviewer.
Historische informatie over het Kadaster vindt u op de pagina Geschiedenis van het Kadaster.
Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice op telefoonnummer 088-183 22 00. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier.
Handige link
Regionaal historische centra
In elke provinciehoofdstad zijn rijksarchieven, met archieven van het Kadaster. Op de website van het Nationaal Archief leest u meer.
Naar Nationaalarchief.nl