Lesgeven in het middelbaar onderwijs

Handige lesmodules over aardrijkskunde en geo-informatie

Speciaal voor het middelbaar onderwijs zijn er lesmodules over aardrijkskunde en geo-informatie. De lesmodules zijn te vinden op de website van EduGIS, het platform voor geo-informatietechnologie in het onderwijs.

Interessant voor u?

Hoog water op schoolplein

Nederlanders zijn zich nauwelijks bewust van het gevaar van een overstroming. Deze module zet scholieren aan het denken over de kwetsbaarheid van Nederland bij van overstromingen.

Rivierbeheer

In deze lesmodule leren havo- en vwo-leerlingen hoe het riviersysteem werkt, hoe het Nederlandse rivierengebied is ingericht en hoe het Nederlandse rivierbeleid in elkaar zit.

Maasdal bij Venlo

Om Rijkswaterstaat te helpen goede beslissingen te nemen, maken havo- en vwo-scholieren in deze lesmodule een digitale kaart van het overstromingsrisico in het Maasdal bij Venlo. 

Globalisering met China

Globalisering betekent onder andere dat steeds meer landen deel uitmaken van de wereldhandel. Aan de hand van het economisch enorm gegroeide China leren scholieren over globalisering.

Stad en Land

In deze lesmodule onderzoeken vmbo-leerlingen de stad Amsterdam en het landelijke de Beemster. Daarbij kijken ze naar het heden (nu), het verleden (toen) en de toekomst (straks).

Verschil zal er zijn

Deze lesmodule voor vmbo-leerlingen behandelt verschillen op lokaal en regionaal niveau. Met speciale aandacht voor ontwikkelingen als vergrijzing, ontgroening en groei- en krimpregio´s.

Vraag en antwoord

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice op telefoonnummer 088 - 183 22 00. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier.

Handige links

Spelen met ruimtelijke vraagstukken

Hoe zorgen we in Nederland dat we veel doen met weinig ruimte? Test het inzicht in ruimtelijke vraagstukken met deze game.

Ga op een spannend avontuur in het Geofort

Bezoek het spannende forteiland waar alles om de aarde draait! Boor je met een lift dwars door de aardbodem. Of ontdek hoe Nederland eruitziet in Minecraftblokjes.

GeoWeek: ontdek de wereld van geo

Ervaar de wereld van geo en aardrijkskunde tijdens de jaarlijkse GeoWeek in oktober. Het Kadaster organiseert elk jaar verschillende expedities tijdens de GeoWeek (inschrijving 2021 gesloten).

Topotijdreis: Nederland tot 200 jaar terug

Bekijk de veranderingen op topografische kaarten door de jaren heen. Van het Nederland van 1815 naar het Nederland van nu.