Samen werken aan Onzichtbaar Nederland

Hoe zag Nederland eruit en hoe ligt het er nu bij? Het nieuwe tv-programma ‘Onzichtbaar Nederland’ van de VPRO zet met spectaculaire beelden aan tot nadenken over de ruimtelijke toekomst. Van de makers van ‘Nederland van Boven’. En ook nu is het Kadaster partner van het programma.

De serie neemt ons mee terug in de tijd aan de hand van grote thema’s als energie, water, stad, veiligheid en voedsel.

Visuele tijdreis

“Onzichtbaar Nederland wordt geen Nederland van Boven, deel 3”, zegt VPRO-eindredacteur Geert Rozinga. “In deze serie kijken we naar het verleden, het heden en ook een stukje in de toekomst. Door de vervlechting van video, actuele en historische kaarten, foto’s en animaties creëren we een visuele tijdreis. Bij de kijkers zal dit een gevoel oproepen van ‘Jeetje, ging dat vroeger zo?’. En meteen daar achteraan zullen zij zich realiseren dat wat zij nu gewoon vinden, er straks weer helemaal anders uitziet.”

Echte feiten

De VPRO heeft een beroep gedaan op het Kadaster, omdat zij de serie op historische én actuele feiten willen baseren. Een van de leukste vragen die Kadaster-adviseur Jene van der Heide kreeg, ging over de postroutekaart uit 1810: “Bestaat zo’n oude kaart nog en waar zou ik die dan kunnen vinden? En wat blijkt? De kaart is gewoon te koop in de webwinkel van het Kadaster. Tussen al het geweld van KIK, 3D, open data....” De postroutekaart speelt een hoofdrol in een van de afleveringen. Een man in Zeeuws-Vlaanderen krijgt in de 19e eeuw een telegram met de boodschap dat zijn moeder in Nijmegen op sterven ligt. Hoe reist hij en zal hij nog op tijd komen?

Partners

De VPRO werkt voor deze serie samen met een aantal partners, naast het Kadaster onder andere de waterschappen, het Interprovinciaal Overleg en Alliander. De VPRO creëert op basis van hun data en kennis onafhankelijk het verhaal.

Onzichtbaar Nederland. Vanaf 17 november elke donderdag om 22.15 uur op NPO 1. Vooral in de afleveringen ‘Contact’, ‘Water’ en ‘Voedsel’ is informatie van het Kadaster gebruikt.

Lees meer over Onzichtbaar Nederland op de site van VPRO