Ruimtelijkeplannen.nl

De Wet ruimtelijke ordening (Wro) regelt hoe de ruimtelijke plannen van Rijk, provincies en gemeenten tot stand komen. Het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) schrijft voor dat vanaf 1 januari 2010 een nieuw ruimtelijk plan digitaal beschikbaar wordt gesteld. Ruimtelijkeplannen.nl is de landelijke voorziening die voorziet in het digitaal beschikbaar stellen en is gratis toegankelijk voor iedereen.

Op Ruimtelijkeplannen.nl vindt u bestemmingsplannen, structuurvisies en algemene regels die gemaakt zijn door gemeentes, provincies en het Rijk.

Beheer

Het Kadaster beheert Ruimtelijkeplannen.nl samen met Geonovum. Deze door de overheid opgerichte stichting zet zich in voor laagdrempelige toegang tot geo-informatie. Het Kadaster is verantwoordelijk voor het systeem en Geonovum voor de standaarden waar de plannen aan moeten voldoen.

Veelgestelde vragen

Meer over de mogelijkheden en beperkingen van de site leest u op de helppagina van Ruimtelijkeplannen.nl. Meer vragen en antwoorden staan daarnaast op de pagina veelgestelde vragen van Ruimtelijkeplannen.nl. Bekijk ook onze webinar Wegwijs in Ruimtelijkeplannen.nl.

Antwoorden

Wat is het rechtsgeldige bestemmingsplan?

Een plan krijgt bij iedere fase een andere status. De achtereenvolgende statussen kunnen zijn; concept, voorontwerp, ontwerp, vastgesteld en geconsolideerd. Zoek naar het plan met de meest gevorderde status. Bevat het dossier een plan van het type Gerechtelijke uitspraak, lees dit dan ook.

Bekijk vervolgens de IMRO-versie. Plannen met IMRO-versie IMRO2006 en PRPCP2008 zijn in digitale vorm niet de juridisch authentieke stukken. Het analoog vastgestelde plan is hierbij de rechtsgeldige versie. De analoge plannen zijn opvraagbaar bij de desbetreffende bronhouder. Dit is meestal de gemeente, maar kan ook de provincie of het rijk zijn. De bronhouder staat onder het kopje ‘Binnenstad’, achter ‘naam overheid’.  

Waar kan ik de maatvoering, zoals maximum bouwhoogte, vinden op Ruimtelijkeplannen.nl?

Klik op een specifieke locatie op de kaart en klik rechts in het scherm op ‘detailinformatie’. Wanneer de maatvoering, zoals de maximum bouwhoogte, bekend is, vindt u deze onder het kopje ‘Maatvoering’ of via de link ‘wonen’ onder het kopje ‘Enkelbestemming Wonen’. Via laatstgenoemde link opent u het gehele bestemmingsplan. Mocht hier geen maatvoering vermeld worden, neem dan contact op met de betreffende gemeente.

Ik wil de kadastrale grenzen inzien en deze als een PDF-bestand met legenda krijgen. Hoe doe ik dit?

U kunt ‘luchtfoto’ of ‘topografie perceelgrenzen’ kiezen. Dit doet u via het kopje ondergrond. Helaas is het niet mogelijk om deze bestanden rechtsreeks uit te printen of als PDF-bestand op te slaan. 

Is het mogelijk om een bestemmingsplan in PDF af te drukken?

Ja. Zodra u een specifiek plan hebt geselecteerd, verschijnt bij de planinformatie een button in de vorm van een printertje. Deze knop genereert een PDF-bestand dat u kunt opslaan en/of printen. 

Het aanmelden voor de attenderingsservice lukt niet. Wat moet ik doen?

Het aanmelden voor de attenderingsservice gebeurt in twee stappen; 

  • het aanmelden; 
  • het bevestigen van de aanmelding. 

Bij de eerste stap selecteert u de gemeenten en provincies waarvan u een attendering wilt ontvangen. U geeft het e-mailadres op waar de attendering naartoe gestuurd kan worden. Als u op de knop aanmelden klikt, ontvangt u een bevestigingsmail om de aanmelding te activeren. U moet de aanmelding binnen vijf minuten na ontvangst van de e-mail bevestigen. Doet u dit pas na 5 minuten, dan krijgt u de melding ‘Aanmelding voor de attenderingsservice niet bevestigd’. In dat geval moet u zich opnieuw aanmelden. 

Klantenservice

Zijn er vragen waarop u geen antwoord hebt kunnen vinden? Neem dan contact op met onze Klantenservice.