null Prijzen nieuwbouwwoningen 10% hoger in 3e kwartaal

Prijzen nieuwbouwwoningen 10% hoger in 3e kwartaal

Nieuwbouwwoningen waren in het 3e kwartaal van 2020 gemiddeld 10% duurder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Gemiddeld was de prijs van een bestaande koopwoning  8,1% hoger dan in 2019. Daarmee namen de huizenprijzen in Nederland opnieuw harder toe dan het Europees gemiddelde.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

Grootste stijging in een jaar

Vergelijken we het 3e kwartaal met het 2e kwartaal van 2020, dan stijgen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen met 4,1%. Dat is de grootste stijging in ruim een jaar.

 Deze grafiek laat de prijsontwikkeling zien van koopwoningen ten opzicht van het kwartaal in het jaar ervoor. Er is een onderscheid tussen bestaande koopwoningen en nieuwbouwkoopwoningen. Kunt u de grafiek niet zien? Download dan de data in het document onder de grafiek. Of neem contact op met onze klantenservice: 088 – 183 22 00.

Kunt u de grafiek niet zien of wilt u de data bekijken? Download dan het Excel-bestand.

Aantal verkochte nieuwbouwwoningen: 22% meer

In het 3e kwartaal van 2020 werden er 7.087 nieuwbouwwoningen verkocht. Dit is 21,8% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook in de 1e 2 kwartalen van 2020 werden er meer nieuwbouwwoningen verkocht dan een jaar eerder, terwijl in het laatste kwartaal van 2019 nog sprake was van een daling met 20,4%.

Nieuwbouwwoningen kunnen worden verkocht in elke fase van het bouwtraject: tijdens de voorbereiding, de bouw en na afronding van de bouw. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is dus niet hetzelfde als het aantal opgeleverde woningen.

9 keer meer bestaande koopwoningen verkocht

In de 1e 3 kwartalen wisselden meer bestaande koopwoningen van eigenaar, maar de groei was minder sterk dan die van het aantal nieuwbouwwoningen. Wel is het absolute aantal verkochte bestaande koopwoningen fors hoger dan dat van nieuwbouwkoopwoningen: 9 keer zoveel in het 3e kwartaal van 2020.

Deze grafiek laat in procenten het aantal verkochte woningen zien ten opzichte van het kwartaal in het jaar ervoor. Er is een onderscheid tussen bestaande koopwoningen en nieuwbouwkoopwoningen. Kunt u de grafiek niet zien? Download dan de data in het document onder de grafiek. Of neem contact op met onze klantenservice: 088 – 183 22 00.

Kunt u de grafiek niet zien of wilt u de data bekijken? Download dan het Excel-bestand.

Meer informatie

Wilt u meer cijfers over de woningmarkt bekijken? In het Vastgoeddashboard vindt u actuele vastgoedcijfers, per maand en per jaar.

Naar het Vastgoeddashboard