De cijfers over Nederlandse vakantieparken op een rij

De cijfers over Nederlandse vakantieparken op een rij

Door de krappe woningmarkt is er meer druk om op vakantieparken tijdelijke of permanente bewoning toe te staan. Ook kan er sprake zijn van slechte woonomstandigheden en ondermijning.

Maar hoeveel vakantieparken zijn er eigenlijk? Van wie zijn de vakantiehuizen? Hoeveel worden er verkocht en tegen welke prijzen? Het Kadaster bracht het voor het eerst in kaart in een onderzoek vanaf 2010 tot en met 2021. 

Lees de 7 belangrijkste conclusies of download het volledige onderzoek. 

Download het volledige onderzoek als pdf

De 7 belangrijkste conclusies

  1. In Nederland zijn 5.100 vakantie- en recreatielocaties. Op ongeveer 4.700 daarvan staan 140.000 vakantiehuizen. 
  2. De meeste vakantiehuizen staan in gemeenten bij kust- en natuurgebieden. En dan vooral in Schouwen-Duivenland, Goeree-Overflakkee en Sluis. 
  3. De meeste vakantiehuizen  blijken van particuliere eigenaren te zijn. Zelfs op de grote vakantieparken bezitten zij gemiddeld 60% van de aanwezige vakantiehuizen. De rest is van bedrijfsmatige eigenaren, zij bezitten vaak meerdere vakantiehuizen.
  4. Het aantal verkopen van vakantiehuizen steeg van gemiddeld 4.000 van 2017 tot en met 2019 naar bijna 8.000 in 2020. In 2021 daalde het naar 6.000. Mensen zijn recreatieve voorzieningen tijdens de coronacrisis meer gaan waarderen. De overwaarde en de lage rentes helpen ook. 
  5. Particuliere vakantiehuizen worden vaker en sneller verkocht als je dat vergelijkt met andere vastgoedmarkten. Van particuliere vakantiehuizen is de afgelopen 2 jaar maar liefst 15% verkocht aan een andere particulier. Voor particuliere koopwoningen is dat gemiddeld zo’n 4-5% per jaar. Op de agrarische markt is dat maar 1,9%. 
  6. Vakantiehuizen die particulieren kopen, kostten in 2021 gemiddeld € 182.000. In 2017 was dat nog € 145.000. Daarna stegen de prijzen met in totaal 25%. Deze prijsstijging blijft achter bij de prijsstijging van bestaande koopwoningen in dezelfde periode van 47%. 
  7. De grootste geldverstrekkers op de vakantieparken zijn grote banken als de Rabobank, ING, ABN AMRO en de Volksbank. Hun aandeel nam wel af van 75% naar 60%. Dit komt door de opkomst van andere binnen- en buitenlandse partijen, maar ook particuliere financiers.

Download het volledige onderzoek als pdf

Meer informatie

  • Dit onderzoeksrapport is geschreven door Marion Plegt en Matthieu Zuidema. In samenwerking met het Financieele Dagblad. Bekijk het artikel op fd.nl.
  • Wilt u meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op via de pagina Perscontact.
  • Meer onderzoeken van het Kadaster over de woningmarkt vindt u op de pagina Onderzoeken.
  • Wilt u voortaan ieder kwartaal cijfers en inzichten over de woningmarkt ontvangen? Schrijf u dan in voor ons Kwartaalbericht woningmarkt via het aanmeldformulier.