null Praktijkvoorbeelden BRO winnen internationale prijs

Praktijkvoorbeelden BRO winnen internationale prijs

De praktijkvoorbeelden van de Basisregistratie Ondergrond (BRO) hebben de eerste prijs gekregen in de categorie 3D GIS-kaarten van Esri.

De prijs, uitgereikt tijdens de Esri User Conference 2020, is voor alle samenwerkingspartners van de BRO, waaronder het Kadaster. Onze bijdrage bestond uit het leveren van gedetailleerde 3D-topografie.

Zicht op ondergrondse drukte

De BRO maakt via metingen en digitale 3D-modellen zichtbaar wat zich waar bevindt onder grond. Dat inzicht is nodig voor grote maatschappelijke opgaven die ruimte vragen onder de grond. Denk aan energietransitie en woningbouw. “We hebben nu met een aantal overheden en deskundigen ervaring opgedaan in de praktijk”, aldus Martin Peersmann, programmamanager BRO. “Die processen en resultaten zijn in de praktijkvoorbeelden vastgelegd. Daarin is te zien hoe een 3D boven- en ondergrond problemen inzichtelijk en tegelijkertijd behapbaar maakt.”

Praktijkvoorbeeld Amsterdam AmstelStad

Eén van de praktijkvoorbeelden is Amsterdam AmstelStad. Voor de energietransitie van het gebied AmstelStad is een digitaal bladerbestand (storymap) gemaakt met 50 datalagen. Hiermee kon de gemeente Amsterdam analyseren of de ondergrond in het deelgebied Paasheuvelweggebied geschikt is voor een open bodemenergie-systeem (OBES).

Esri

De prijs is een initiatief van Esri, een wereldwijd bedrijf in GIS-technologie. Het platform van Esri geeft toegang tot veel (open) data, waaronder die uit de Basisregistratie Topografie (BRT) van het Kadaster.

Meer lezen?

Meer over de BRO leest u op de website www.basisregistratieondergrond.nl. Martin Peersmann legt het belang van de BRO uit in een eerder verschenen artikel op Kadaster.nl.