Radiodocumentaire Colombia

Na 52 jaar burgeroorlog ligt er in Colombia een vredesakkoord tussen de regering en guerrillabeweging FARC. De oorlog begon om een eerlijkere verdeling van land, maar eindigde in een bloedig conflict dat draaide om drugs en macht. Daarbij vielen honderdduizenden doden en hebben bijna zes miljoen mensen hun huis en grond moeten ontvluchten.

De betekenis van grond in Colombia

In de documentaire haken radiomakers Margot de Nooijer en Sytske Jellema in op de betekenis van de grond in Colombia. Dit hebben ze gedaan via verhalen van onder meer een gevluchte boerin uit de hoofdstad die terugverlangt naar haar land, een voormalig FARC-strijder die landmijnen uit de grond haalt die hij er ooit zelf in stopte en een paramilitair commandant die vertelt hoe hij zijn verse lijken in de aarde begroef.

Dit is mijn land

De missie van het Kadaster om de Colombiaanse grond gemeten en gekadastreerd te krijgen en daarmee bij te dragen aan een transparante en vreedzame toekomst, is een nuchtere tegenhanger van deze onwaarschijnlijke verhalen. In de documentaire ontstaat gaandeweg het beeld van een land waar de grond de voedingsbodem werd van dromen en nachtmerries, hoop en chaos, leven en dood. 

U kunt de radiodocumentaire hier downloaden en beluisteren.