Opdracht 2: Hoe komt het Kadaster aan gegevens?

Opdracht 2a - De landmeter

Landmeters zijn erg belangrijk voor het Kadaster. Wordt er bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk gebouwd? Dan gaan de landmeters van het Kadaster op pad. Zij meten precies waar de grenzen tussen de huizen en tuinen komen. Vroeger deden ze dat met potlood en papier, tegenwoordig hebben landmeters een tablet om mee te werken.

Zou jij een goede landmeter zijn? Dat kun je nu testen. Pak je meetlint en meet de maten van het klaslokaal. Weet je het precieze middelpunt van het lokaal te vinden? Hoe heb je dat gedaan?

Opdracht 2b - Luchtfoto's

Het Kadaster maakt topografische kaarten van Nederland. Hierop staat veel informatie over onze omgeving. Waar wegen en fietspaden liggen, waar rivieren stromen of waar de bebouwde kom begint. Maar hoe weten we nu hoe het landschap eruit ziet? Sinds 1927 gebruiken we luchtfoto's om kaarten te maken. Iedere paar jaar wordt Nederland daarom van bovenaf gefotografeerd.

Lukt het jou om met behulp van een luchtfoto een simpele landkaart te tekenen? Bedenk eerst wat je allemaal op de foto ziet. Zou je ook dingen weg kunnen laten of makkelijker kunnen maken? Welke kleuren ga je gebruiken?