Het Kadaster in de Tweede Wereldoorlog

Ook in tijden van crisis liep de dienstverlening door

In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam en Nederland werd bevrijd. De oorlogsjaren hadden ook voor het Kadaster grote gevolgen, bijvoorbeeld door verwoesting, razzia’s, honger, vordering van fietsen en gebrek aan kolen en papier. 

Ondanks de vele beperkingen deden de medewerkers er alles aan om de kadastrale registratie zo goed mogelijk te onderhouden. Zacharias Klaasse, vrijwilliger bij het Kadaster, deed hier historisch onderzoek naar en beschreef hoe het Kadaster het in oorlogstijd verging. U kunt dit onderzoek als het e-book Het Kadaster in de Tweede Wereldoorlog aanvragen via onze afdeling Communicatie.

Vraag het e-book aan

Luister naar een audio-fragment (mp3, 693 kB), waarin Zacharias zelf vertelt waar het boek over gaat. Of lees de transcriptie (txt, 1 kB).

In een serie artikelen lichten we een aantal onderwerpen uit.

Meer over de Tweede Wereldoorlog

Het Kadaster beschikt over historische luchtfoto’s van gebieden in Nederland gemaakt van 1939 tot en met 1947. Zo is er een collectie van 110.000 opnamen, die in de oorlog gemaakt zijn door geallieerden tijdens fotoverkenningsvluchten. U kunt deze opnamen bestellen. Wilt u hier meer informatie over?

Naar pagina Luchtfoto's Tweede Wereldoorlog

Meer over geschiedenis Kadaster

Benieuwd naar de oorsprong van de naam Kadaster? Of wilt u meer lezen over het Kadaster Bedrijfsmuseum?

Naar pagina Geschiedenis Kadaster