Leerlingen basisscholen doen aan crowdsourcing

Hoe maken we leerlingen beter bewust van hun omgeving terwijl ze tegelijkertijd ook nuttige informatie verzamelen? Tijd voor het Kadaster om de mogelijkheden van crowdsourcing in het (basis)onderwijs te onderzoeken. En voor deze proef een speciaal lespakket te ontwikkelen. 

Crowdsourcing

Technieken veranderen, maar scholen gebruiken vaak nog ouderwetse leermethoden voor topografie en geografie. Terwijl kinderen opgroeien met nieuwe technieken zoals 3D en Google Street View. Bij crowdsourcing wint een grote groep mensen data in. Hiervoor is het belangrijk dat de inwinning continu en landsdekkend gebeurt. Vanwege de goede dekking en verdeling kwamen basisscholen in beeld. 

Inwinning objecten in omgeving

Magdalena Grus en Daphne Bol van het Kadaster bezochten vier basisscholen. Het onderwerp voor crowdsourcing was snel bepaald. Hulpdiensten, zoals ambulance en brandweer, hebben behoefte aan extra objecten in de topografische kaart zoals paaltjes en drempels. De leerlingen gebruikten een online applicatie om gegevens in te winnen en toe te voegen. Terwijl ze tegelijkertijd werkten aan hun geografische ontwikkeling en ori├źntatievermogen.

Kwaliteit

Kinderen willen weleens lollige dingen doen, zoals het plaatsen van een school in het IJsselmeer. Voor een ambulance is het natuurlijk essentieel dat de informatie 100% juist is; voor andere partijen is een kwaliteit van 80% wellicht voldoende. Het Kadaster gaat de komende tijd kijken hoe het controleproces ingericht kan worden.

En verder

Crowdsourcing biedt veel mogelijkheden. Voor gemeenten is het bijvoorbeeld nuttig als leerlingen aangeven waar verkeersonveilige situaties zijn. Het Kadaster gaat de ervaringen en idee├źn nu verder vormgeven. Aan de basisschoolleerlingen zal het niet liggen; ze waren super-enthousiast en hadden echt het gevoel dat ze van belang zijn in de maatschappij.

Bekijk ook het Lespakket

Lees het artikel: 'Is crowdsourcing kinderspel bij het Kadaster?' uit magazine Geo-Info

Dit artikel verscheen ook in het Kadastermagazine Terzake van mei 2016.