Veilig graven in uw tuin

Krijg inzicht in kabels en leidingen onder de grond met een KLIC-melding

Graafschade voorkomen

Bent u van plan om te graven in uw tuin? Doe dan een KLIC-melding. Met behulp van deze informatie kunt u graafschade en gevaarlijke situaties in de omgeving voorkomen. Ook draagt u bij aan de veiligheid van de graver. 

KLIC-melding verplicht bij graven met een graafmachine

Graaft u met een graafmachine? Dan is een KLIC-melding wettelijk verplicht. Bijvoorbeeld bij het graven van een vijver of een zwembad. Het maakt niet uit hoe diep u gaat graven. U doet een KLIC-melding maximaal 20 werkdagen en uiterlijk 3 werkdagen voor u gaat graven. Zorg dat u uw DigiD bij de hand hebt. 

KLIC-melding 13,50

  • helpt gevaarlijke situaties en schade te voorkomen
  • weten waar kabels en leidingen liggen
  • contactgegevens netbeheerders
Naar KLIC-melding

KLIC-melding gedaan: wat ontvang ik daarna?

Na uw KLIC-melding sturen wij maximaal 5 werkdagen voor de datum van graven een ontvangstbevestiging. Hierin vindt u een overzicht van netbeheerders die eigenaar zijn van kabels en/of leidingen in de grond waarin u gaat graven. Van deze netbeheerders ontvangt u vervolgens binnen 2 werkdagen per e-mail een link naar de benodigde informatie. Let op: alle gegevens worden 20 werkdagen na uw KLIC-melding verwijderd. Sla de informatie daarom direct op.

Vraag en antwoord

Een KLIC-melding is een melding die u doet aan het Kadaster voordat u gaat graven. Deze melding is wettelijk verplicht wanneer u gaat graven met een machine. Zodra u een KLIC-melding heeft gedaan ontvangt u van het Kadaster gegevens om de kabels en leidingen van een locatie in te zien. Ook ontvangt u de contactgegevens van de eigenaren van de kabels en leidingen. 

KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum.

Vanaf het moment dat u de ontvangstbevestiging van uw KLIC-melding binnen heeft, moet u binnen 20 werkdagen beginnen met het graafwerk. De kabel- en leidinginformatie die u ontvangt, kunt u gebruiken zolang de grond open is of zolang duidelijk is dat er niets veranderd is in de ondergrond. Als u niet binnen 20 werkdagen start met het graafwerk, moet u opnieuw een KLIC-melding doen.

U ontvangt voor de opgegeven startdatum een KLIC-ontvangstbevestiging per e-mail. Hierin staat een overzicht van netbeheerders die eigenaar zijn van kabels en/of leidingen in het terrein waar u gaat graven. Vervolgens ontvangt u (uiterlijk binnen 2 werkdagen) per e-mail een link naar een zipbestand met de beschikbare kabel- en leidinginformatie. Dit bestand kunt u uitpakken met daarvoor bestemde software (zoals WinZip of WinRAR).

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet kon vinden? Neem dan contact op met de klantenservice op telefoonnummer 0800 - 00 80, optie 2. Onze medewerkers zijn u op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur graag van dienst. Of stel uw vraag direct via het contactformulier.