Kadaster RSS Feeds Nieuws op homepage

Steeds meer bewoners vier grote steden verlaten hun stad

Steeds meer mensen verlaten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag om te gaan wonen in de kleinere omliggende steden. Dit blijkt uit onderzoek van het Kadaster naar het verhuisgedrag van bewoners uit de vier grote steden.

Omliggende steden meer in trek

Bewoners uit de vier grote steden kopen de laatste jaren steeds vaker een huis buiten hun eigen stad. Zo kopen 39% van de Utrechters buiten de eigen stad. Op de tweede plek staat Rotterdam, met 37% stadverlaters. Hagenaars zijn het meest honkvast: 28% vertrekt naar buiten de stad. De ontwikkeling in Amsterdam wijkt af van de andere grote steden. In de crisisperiode daalde het aantal Amsterdammers dat een woning kocht buiten de stad. Sinds 2015 steeg dit aantal weer. De afgelopen maanden kochten Amsterdammers voor 38% buiten hun stad. 

Minder woningverkopen

Ondanks dat omliggende steden meer in trek zijn, worden nog steeds de meeste woningen in de vier steden gekocht door de inwoners zelf. Wel nam vanaf 2015 het aantal verkopen hier minder snel toe. Vanaf 2017 lag de groei in de vier steden zelfs onder die van de rest van Nederland. Ondanks deze daling, ligt het aantal eigendomsoverdrachten in de grote steden ver boven de jaren voorafgaand aan de crisis.

Meer weten?

Lees het volledige onderzoek op de pagina: Steeds meer bewoners vier grote steden verlaten hun stad.