Interview met Danique Groters

Interview met Danique Groters (16), sinds haar 6e slechtziend, nagenoeg blind. Studeert aan Bartiméus en heeft meegedaan aan het project virtuele geleidelijn. Danique heeft meegedacht over hoe de 'wearable', het navigatieapparaatje dat een blinde bij zich draagt, er uit zou kunnen zien, waar het aan zou moeten voldoen om het makkelijk te laten werken.

Je bent nu gewend om je weg te vinden met stok en geleidelijnen in de stoep. Kun je zo overal komen waar je wilt?

Nee dat gaat niet. Ten eerste liggen niet overal geleidelijnen. Ten tweede zijn niet alle geleidelijnen even duidelijk over waar ze naartoe gaan. Met een wearable zou het makkelijker gaan.

Wat zijn extra lastige plekken voor jou?

Poe. Dat zijn er veel. Maar bijvoorbeeld: winkelcentrum, station, rotonde, beursgebouwen of andere grote gebouwen zoals een ziekenhuis.

Er wordt nu dus gezocht naar een apparaatje dat een blinde kan helpen. Hoe belangrijk is het voor jou dat dit er ook daadwerkelijk komt?

Best wel belangrijk. Ik weet namelijk nog niet zeker of ik in de toekomst genoeg werk heb voor een geleidehond. Als dit niet het geval is, krijg ik hem ook niet en wordt het allemaal wel heel erg moeilijk. Een extra apparaatje dat obstakels detecteert en weet waar ik heen loop zou erg handig kunnen zijn.

Je hebt zelf mee mogen denken over hoe zo'n apparaatje voelt en wat het moet doen. Wat voor apparaat zou je zelf het prettigst vinden?

Ik denk dat het het makkelijkst is een apparaatje te ontwikkelen dat aan de kraag van  je jas kan worden bevestigd. Als het apparaatje tegen je praat kun je het zo in ieder geval horen. Qua opties lijkt mij een obstakeldetector, een navigatiesysteem en een app die iBeacons herkent handig. Als je dan door een winkelstraat loopt en de C&A zou een iBeacon hebben, zou dat apparaatje kunnen zeggen dat je bijna bij de C&A bent. Maar goed dat kan ook met een iPhone.

Waar ga je het eerst naartoe als het apparaatje er is?

Als het apparaatje precies zo is als ik het me voorstel, zou ik het eerst naar Kronenburg in Arnhem gaan.

 

Lees meer over de virtuele geleidelijn.