Informatie voor geostudenten

Opleiding in de geosector

De geosector heeft al jaren een tekort aan geschoold personeel. Er zijn te weinig afstudeerders, zowel op mbo-, hbo- als wo-niveau. Dit tekort zal de komende jaren alleen maar toenemen, want een hele generatie geo-specialisten gaat met pensioen. Ondertussen gaan de ontwikkelingen snel. Gegevens worden steeds vaker digitaal opgeslagen, verwerkt en verstrekt. Landmeters maken tegenwoordig gebruik van GPS. Naast echte geo-specialisten is de vraag naar personeel dat geotechnieken in hun eigen vakgebied kunnen toepassen groot. Geo-informatie wordt onder meer toegepast bij ruimtelijke ordening, milieuonderzoek, kaartproductie, navigatie, bos- en landbouw en waterbeheer.

Stichting Arbeidsmarkt Geo

Het Kadaster wil een bijdrage leveren om het gat tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te dichten. Daarom zijn wij één van de initiatiefnemers van Stichting Arbeidsmarkt Geo (SAGEO). Met de campagne Go Geo wil deze stichting jongeren interesseren voor een geo-opleiding. Ook is de stichting oprichter van Geoplaza.nl, een marktplaats voor geostudenten, werkgevers en onderwijs.  

SAGEO ondersteunt onder meer het SOMA College in Harderwijk bij het vinden van stageplaatsen. Het SOMA College is één van de scholen die de opleiding landmeten aanbiedt. Het Kadaster verzorgt hierin de specifieke onderdelen 'kadastrale werkzaamheden' en 'basisregistraties'.  

Werk of stage bij het Kadaster

Interesse in een stage of baan bij het Kadaster? Bekijk dan onze actuele vacatures en stages. Het Kadaster is een mensgerichte organisatie die ambities de ruimte geeft. We bieden uitstekende arbeidsvoorwaarden, waaronder een goed salaris, ruime ontwikkelingsmogelijkheden en een juiste balans tussen werk en privéleven. Benieuwd hoe een medewerker zijn of haar baan bij het Kadaster ervaart? Ga dan naar onze website Werkenbijhetkadaster. Of bekijk in onderstaand filmpje wie we zijn, wat we doen en waarom we dat doen.

Het Kadaster in 3 minuten - bekijk de film

Klik op de afbeelding om de video op YouTube te starten.

 

 

 

Data en kaartmateriaal voor onderwijs en studie

Ben je op zoek naar Geo-informatie voor je studie? Bekijk dan de mogelijkheden van het loket Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK) speciaal voor het onderwijs: PDOK Educatief. Of kijk of materiaal beschikbaar is via EASY van Data Archiving and Networked Services (DANS).
Meer informatie over het zoeken naar kaartmateriaal en kadasterdata vindt u op de pagina Kaartinformatie en data voor onderwijs en wetenschap.

Vragen?

Heb je nog vragen? Vul dan het contactformulier in.