HUIS KOPEN - STAP 3: Huis gekocht en nu?

ZoekenBiedenKopen

Huis gekocht en nu? Tips voor de laatste stappen van aankoop vindt u hier. De daadwerkelijke koop begint wanneer uw bod op een woning is geaccepteerd. Vervolgens zult u het koopcontract en de leveringsakte tekenen. Misschien gaat u daarna nog verbouwen. Hieronder leest u hoe het Kadaster u hierbij kan helpen.

 

Huis gekocht en nu? Vastlegging van de koop

  • Hebt u het (voorlopig) koopcontract getekend? Laat dit dan inschrijven bij het Kadaster. Uw notaris kan dit voor u doen. In het koopcontract, ook wel voorlopig koopcontract genoemd, geven koper en verkoper hun intentie aan om een huis te (ver)kopen. Het koopcontract inschrijven is niet verplicht. Wel is het een goede tip, want het zorgt het ervoor dat u sterker staat als koper. Bijvoorbeeld bij beslaglegging, verhuur of verkoop aan iemand anders in de periode voor de officiĆ«le overdracht. De kosten voor inschrijving van het koopcontract vindt u in de Tarievenlijst.

  • De leveringsakte en hypotheekakte schrijft de notaris in bij het Kadaster. Een leveringsakte is de akte waarin de woning definitief wordt overgedragen. In de hypotheekakte staan alle gegevens van de hypotheek die ingeschreven wordt. De notaris raadpleegt op de dag van ondertekening van de akten nogmaals de kadastrale en hypothecaire registratie bij het Kadaster. Dit om te kijken of er niets gewijzigd is. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat u een huis koopt waar beslag op is gelegd of dat het huis wordt verkocht door iemand die niet de rechtmatige eigenaar is. Het Kadaster controleert of alle benodigde gegevens in de akten staan en neemt de akten op in de kadastrale registratie. Pas als dit is gebeurd, bent u juridisch eigenaar en is het hypotheekrecht gevestigd.

Controle van uw gegevens

Wanneer u het koopcontract hebt getekend en de akte is ingeschreven door de notaris, hebt u een huis gekocht. En nu? 

  • Controleer de Kennisgeving (brief). Deze brief ontvangt u na aankoop via post van het Kadaster. Hiermee laten wij u weten dat uw gegevens in de Basisregistratie Kadaster zijn gewijzigd. Kloppen uw gegevens? Dan hoeft u niets te doen. Denkt u dat de informatie op de kennisgeving onjuist is? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Tips bij aan- of verbouwen

U hebt een huis gekocht en nu wilt u verbouwen? Houd dan rekening met onderstaande regels en beperkingen.

  • Uw bouwplan moet in het bestemmingsplan van de gemeente passen. Bestemmingsplannen ziet u in via Watmagwaar.nl of Ruimtelijkeplannen.nl. Hieruit kunt u opmaken of u bijvoorbeeld een winkel mag beginnen in het pand.
  • In uw bouwplan moet u rekening houden met geldende milieu-, veiligheids- en gezondheidsregels en richtlijnen voor het uiterlijk van een woning. Meer informatie hierover vraagt u op bij de gemeente.
  • Soms moet u een vergunning aanvragen voor u mag verbouwen. Vraagt de gemeente u om informatie met uw aanvraag mee te sturen? Neem dan eens een kijkje in onze webwinkel. Hier vindt u onder meer eigendomsinformatie en kadastrale kaarten.
  • U hebt het huis gekocht en nu gaat u dicht bij de erfgrens bouwen? Zorg er dan voor dat u zeker weet waar de erfgrenzen liggen. Informatie over erfgrenzen.
  • Gaat u graafwerkzaamheden uitvoeren? Bij gebruik van een graafmachine moet u hiervan altijd een melding doen bij het Kadaster. U ontvangt dan informatie over de locatie van ondergrondse kabels en leidingen.

 

STAP 1: Zoeken


Vragen

Zijn er vragen waarop u geen antwoord hebt kunnen vinden? Neem dan contact op met de Klantenservice. Onze medewerkers helpen u graag!