HUIS KOPEN - STAP 1: Zoeken

ZoekenBiedenKopen
Huis kopen? Dan is een beetje hulp altijd handig. Of u nu een eerste huis gaat kopen of hier al ervaring mee hebt. Wij bieden u informatie in 3 stappen. Stap 1 is het zoeken naar een geschikte woning. 

Huis kopen - Stap 1: Zoeken naar informatie

U kunt bij ons informatie opvragen over huis, tuin en omgeving. Dit helpt u bij de beslissing of een huis bij uw woonwensen past. Ook geeft het u houvast tijdens de onderhandelingen.

Wat zijn de plannen in de buurt?

Op de website Ruimtelijkeplannen.nl kunt u bestemmingsplannen bekijken. Hiermee weet u wat gemeente of provincie van plan is op het gebied van inrichting van de omgeving. Staan er bijvoorbeeld nieuwe wegen of nieuwbouwwijken gepland in de buurt waar u een huis op het oog hebt? Ook weet u bijvoorbeeld of u een winkel mag beginnen in het pand.  

Wie mag de grond gebruiken?

Wanneer u een koopcontract voor een woning tekent, gaat u akkoord met eventuele erfdienstbaarheden. Dit zijn de rechten die anderen kunnen hebben om gebruik te maken van uw grond.

Uw buurman kan bijvoorbeeld het recht hebben om over uw oprit of terras te lopen of rijden om bij zijn eigen huis te komen. Dit heet recht van overpad. Maar er zijn ook andere varianten, zoals recht van uitzicht of recht van goot. Bij recht van goot mag iemand een dakgoot hebben boven andermans grond en daar soms zelfs water en vuil lozen. 

Gaat u een huis kopen? Vraag dan tegen betaling een Erfdienstbaarhedenonderzoek aan. Uw makelaar kan dit ook voor u doen.

Waar vind ik informatie over een huis en omgeving?

Voor u een huis gaat kopen, wilt u zoveel mogelijk informatie opvragen over het pand en de omgeving. In de Bag Viewer ziet u informatie uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. U vindt hierin de oppervlakte, het bouwjaar en het gebruiksdoel van een gebouw. Dan ziet u waar het gebouw voor mag worden gebruikt. Ook ziet u waar alle gebouwen in de omgeving liggen.

Wat mag ik met de grond doen?

Voor het gebruiken van sommige gebouwen en stukken grond gelden regels. Zo kunt u bij het kopen van een huis bijvoorbeeld eigenaar worden van het pand, maar niet van de grond. Dit heet erfpacht. De grond huurt u dan van iemand anders. Wilt u weten welke regels en beperkingen gelden voor het huis dat u wilt kopen? Vraag dan de Eigendomsinformatie op. 

Wat zijn de mogelijkheden voor verbouwing?

Wilt u een huis kopen en vervolgens verbouwen? Vraag dan eerst informatie op over de mogelijkheden. Zoals hierboven genoemd, gelden voor sommige panden regels en beperkingen. Als u een monument koopt, mag u bijvoorbeeld niet zomaar restaureren of verbouwen. Daarnaast moet u bij de aanvraag van een vergunning voor verbouwen soms informatie meesturen. De benodigde informatie ziet u in de Eigendomsinformatie of Kadastrale kaart in onze webwinkel.

STAP 2: Bieden

Vragen

Zijn er vragen waarop u geen antwoord hebt kunnen vinden? Onze medewerkers helpen u graag! Neem hiervoor contact op met de Klantenservice.