Het programma KLIC-WIN

Het programma KLIC-WIN houdt zich bezig met kwaliteitsverbetering van KLIC (WION) in combinatie met het uitbreiden van het KLIC-systeem met INSPIRE-functionaliteit om netinformatie te ontsluiten.

Status standaarden (IMKL, BMKL en Visualisatie)

De definitieve versies (versienummer 1.2) van het IMKL (Informatiemodel) en het PMKL (Visualisatie standaarden) zijn beschikbaar. De documenten en technische bestanden van het IMKL vindt u op de website Technisch register voor geo-standaarden in Nederland.

Daarnaast is het  BMKL (Berichtenmodel) ook definitief. Bekijk hier de documenten en technische bestanden van het BMKL.

Met de nieuwe informatie kunnen netbeheerders en grondroerders zich voorbereiden op de wijzigingen naar aanleiding van KLIC-WIN.

Afgerond in de afgelopen periode

De volgende testen voor KLIC-WIN zijn nu beschikbaar in de NTD:

  • actualiseren netinformatie (handmatig en via B2B)
  • actualiseren documenten (handmatig en via B2B)
  • berichtenuitwisseling decentrale netbeheerder
  • berichtenuitwisseling centrale netbeheerder

De interface, waarbij de netbeheerder geautoriseerd wordt door middel van OAuth, is geïmplementeerd. Deze vorm van autorisatie zal toegepast worden bij elke B2B-koppeling (REST API).

Deze functionaliteiten zijn compatible met de meest recente versie van het nieuwe berichtenmodel kabels en leidingen (BMKL v2.0) en het nieuwe informatiemodel kabels en leidingen (IMKL v1.2.1).

Er is besloten om met IMKL v1.2.1 live te gaan met KLIC-WIN. Eventuele gewenste wijzigingen worden verzameld en - na goedkeuring - op een later moment na de livegang geïmplementeerd. Indien nodig zullen workarounds geïmplementeerd worden (bijvoorbeeld door het maken van werkafspraken). 

Komende periode

In de komende periode wordt er gewerkt aan:

  • Implementatie WION Eis Voorzorgsmaatregelen
  • WION uitlevering op basis van IMKL 1.2.1
  • Externe testomgeving t.b.v. de KLIC-WIN acceptatietesten