Erfgrens bepalen: waar plaats ik de schutting?

Wilt u een schutting plaatsen? Een boom planten aan de rand van uw tuin? Of een tuinhuisje bouwen bij uw nieuwe woning? Dan wilt u meestal eerst de kadastrale erfgrens bepalen. Een erfgrens is een denkbeeldige lijn tussen twee percelen. Door deze lijn weet u precies welke grond uw eigendom is en wat eigendom is van uw buren. Dit helpt problemen met de buren voorkomen.

Erfgrens bepalen: het Kadaster kan u helpen

Hebt u geen idee waar de grenzen liggen van uw perceel? Tegen betaling kan het Kadaster u helpen de erfgrens te bepalen. Het Kadaster registreert de grenzen van alle percelen in Nederland. Om de erfgrenzen te bepalen kunt u kiezen uit de volgende mogelijkheden:

  • Globale ligging

Is het voldoende om de globale ligging van een grens te kennen? De Kadastrale kaart geeft u een indicatie van de grenzen van een perceel en de ligging van de percelen daaromheen. U kunt de Kadastrale kaart direct bestellen in onze webwinkel (pdf).

  • Exacte ligging

Een landmeter kan een Grensreconstructie voor u uitvoeren om de erfgrens te bepalen. Hij maakt één of meerdere kadastrale grenzen dan opnieuw in het terrein zichtbaar. Hiermee weet u precies waar de grenzen van uw perceel liggen.

  • Erfgrens zelf berekenen

Beschikt u over landmeetkundige kennis? Dan is het mogelijk om zelf de erfgrenzen te bepalen vanuit een Veldwerk. Deze schets met gegevens heeft een landmeter van het Kadaster gemaakt toen de grens werd vastgesteld. Een Veldwerk is niet op schaal. U berekent zelf de afstanden op basis van de meetcijfers of coördinaten.