Steeds meer bewoners vier grote steden verlaten hun stad

Omliggende steden meer in trek

Bewoners uit de vier grote steden kopen de laatste jaren steeds vaker een huis buiten hun eigen stad. Hieronder een aantal ontwikkelingen op een rij:

  • De ontwikkeling in Amsterdam wijkt af van de grote steden. In de crisisperiode daalde het aantal Amsterdammers dat een woning kocht buiten de stad. Sinds 2015 draaide de ontwikkeling en steeg dit aantal weer. De afgelopen maanden kochten Amsterdammers voor 38%  buiten hun stad.
  • De Utrechter koopt het minst in eigen stad, 39% koopt een huis buiten de stad.
  • Hagenaren zijn het meest honkvast, slechts 28% vertrekt naar buiten de stad.
  • 37% van de Rotterdammers koopt een huis buiten de stad.

Minder woningverkopen

Ondanks dat omliggende steden meer in trek zijn, worden nog steeds de meeste woningen in de vier steden gekocht door de inwoners zelf. Wel nam vanaf 2015 het aantal verkopen in de vier grote steden minder snel toe. Vanaf 2017 lag de groei in de vier steden zelfs onder die van de rest van Nederland. Ondanks deze daling, ligt het aantal eigendomsoverdrachten in de grote steden ver boven de jaren voorafgaand aan de crisis.

Van Diemen tot Rijswijk

De omliggende steden zijn in trek, maar waar verhuist men dan zoal naartoe?

  • Amsterdam: In gemeenten Diemen, Landsmeer, Ouder-Amstel en Oostzaan wonen relatief gezien veel Amsterdammers. 40-49% van de woningen daar wordt gekocht door een Amsterdammer.
  • Rotterdam: De Rotterdammers verhuizen vooral naar Barendrecht, Albrandswaard en Capelle aan den IJssel. Maar liefst 30% van de woningen daar wordt gekocht door Rotterdammers.
  • Utrecht: In gemeenten Bunnik en De Bilt worden veel woningen gekocht door Utrechters, namelijk 24%. Ook in gemeente Nieuwegein neemt het marktaandeel Utrechters toe.
  • Den Haag: De Hagenaren veranderen hun verhuispatronen het minst. In Rijswijk wordt 31 procent van de woningen aan Hagenaren verkocht, in Leidschendam-Voorburg 27%.

Stedelingen gaan groter wonen

Uiteindelijk vertrekt slechts 5% van de stadsbewoners die in de crisis een stadswoning heeft gekocht, naar buiten de stad. Het meest wordt gekozen voor een grotere woning buiten de stad en men heeft daar ook meer geld voor over. Hoe groter de nieuwe woning is, des te minder de meerwaarde van het oude huis een rol speelt.
Amsterdammers profiteren meer van prijsontwikkeling in hun stad dan bewoners van de andere drie grote steden.

Volledige onderzoeksrapport lezen?

Bent u benieuwd hoe dit onderzoek tot stand is gekomen en wil je meer achtergrondinformatie? Download dan het volledige onderzoeksrapport.