Nieuwe BAG Viewer goede verbetering volgens makelaar

Locatie, bouwjaar, oppervlakte, adres: in de nieuwe BAG Viewer zijn deze en nog veel meer gegevens afkomstig uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) online te raadplegen. De gegevens zijn maximaal 1 dag oud. Cees Plomp van Plomp makelaars & taxateurs uit Nieuwegein voerde een praktijktest uit.

Gemeenten zijn de bronhouders van de gegevens in de BAG. Het Kadaster beheert de landelijke voorziening BAG. In opdracht van het BAG Bronhouders- en Afnemersoverleg (BAG BAO) ontwikkelde het Kadaster de nieuwe BAG Viewer.

Basisregistraties Adressen en Gebouwen online inzien

In de nieuwe BAG Viewer komen het gebruiksgemak van de oude BAG Viewer en de volledigheid en actualiteit van BAG Web samen. Het is nu mogelijk om te zoeken op adres, postcode met huisnummer, BAG object-ID en op de kaart. Het is nu ook mogelijk om gesloopte panden en ingetrokken adressen vinden. Van alle objecten is de geschiedenis te raadplegen.

Techniek

De nieuwe BAG Viewer maakt gebruik van de verschillende BAG-webservices. Deze zijn voor gebruikers beschikbaar via het online portaal Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK). De BAG Viewer is voor iedereen vrij te gebruiken. Er zit geen limiet op het aantal raadplegingen en er is geen beperking voor het gebruik van de gegevens.

Praktijktest makelaar

Makelaar Cees Plomp is blij met de verbeteringen: “Ik gebruik de BAG Viewer een aantal keren per maand. Voor mij is de nieuwe viewer een goede verbetering. Ik vind nu alle actuele BAG-informatie in één keer snel en eenvoudig. Ook kan ik nu de historie inzien van objecten. Dit heeft veel waarde voor een makelaar/taxateur en geeft extra informatie over een object voor de koper. De koper weet dan of er nog extra risico’s te verwachten zijn.

Je ziet bijvoorbeeld of het object vroeger een industriefunctie had terwijl het nu al jaren een woonhuis is. De koper heeft dan een indicatie om verder onderzoek te doen naar bijvoorbeeld "bodemverontreiniging.”

Waar vindt u de BAG Viewer?

De nieuwe BAG Viewer vindt u via bagviewer.kadaster.nl. De BAG-webservices (WFS, WMS, WMTS en geocoder) vindt u via pdok.nl, het online portaal Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK).