Landadministratie stimuleert Mozambikaanse economie

De Mozambikaanse overheid heeft het Kadaster om ondersteuning gevraagd bij diverse projecten voor de verbetering van landadministratie. Het gaat om projecten zoals het vastleggen van landrechten in agrarische gebieden, ondersteuning bij havenontwikkelingsplannen en de implementatie van een nationaal landadministratiesysteem. Het waarborgen van landeigendom is een voorwaarde voor het versterken van de economische activiteit. De Nederlandse ambassadeur, Pascalle Grotenhuis, omarmt de sterke relatie tussen Mozambique en Nederland.

Landrechten voor iedereen

“Al meer dan 20 jaar werken we in Mozambique aan de landadministratie,” zegt Pascalle Grotenhuis. “De Landwet uit 1997 garandeert de rechten en belangen van de gemeenschappen en bevordert de toegang tot land voor investeerders. Sindsdien is er al veel bereikt, maar nog meer verbeteringen zijn nodig om landrechten voor iedereen te waarborgen.”

Sterk partnerschap

De ambassadeur legt uit dat in 2014 deze bemoedigende samenwerking begon: “het Kadaster ondersteunde het land door de kwaliteit en toegankelijkheid van landadministratiedata te toetsen. Ook de onderhoudsprocessen en de betrokken organisaties met hun institutionele capaciteit zijn door het Kadaster getoetst. We zijn een sterk partnerschap met het Kadaster aan het opbouwen. Een proces dat ik van harte ondersteun.”

Meerdere samenwerkingen

Het Kadaster is betrokken bij verschillende projecten:

  • Samen met het Mozambikaanse ‘National Directorate of LAND (DINAT), de Universiteit van Twente (ITC) en FUGRO, hebben we een analyse gemaakt van het ‘Systematic Land Regularisation Programme’ (programma voor systematische landregularisatie). Dit leidde tot het ontwerp van een landadministratieplan en een informatiesysteem voor landadministratie. Deze brengen landrechten in kaart en waarborgen ze, gebruikmakend van de Fit-For-Purpose aanpak. Het doel is om vijf miljoen eigendomstitels uit te reiken voor het einde van 2020.
  • Naast deze ondersteuning is het Kadaster ook betrokken bij het ontwerpen van de tweede fase van GESTERRA. Dit is een programma voor de capaciteitsontwikkeling in landmanagement en landadministratie binnen tien provincies en acht gemeenten.
  • Verder staat het Kadaster, samen met VNG Internationaal, de stad Beira bij. Daar zijn landgerelateerde procedures nodig om de plannen voor stedelijke ontwikkeling te ondersteunen en om voldoende toegang te creëren voor de snelgroeiende haven.

Met deze inspanningen dragen we bij aan het waarborgen van landrechten in Mozambique.