Informatie voor je spreekbeurt

Het Kadaster bestaat sinds 1811 en is opgericht door de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Het Franse leger veroverde Nederland en zorgde er voor het eerst voor dat alle huizen een nummer kregen. Alle stukken grond en de gebouwen daarop werden opgemeten en op kaarten ingetekend. Dit noemen we ‘kadastrering’. In 1813 verliest Napoleon de macht en daarmee stopt ook de kadastrering. Koning Willem I pakt dit weer op in 1816. Onder zijn leiding gaat het Kadaster in 1832 van start in 54 vestigingen.

Wat registreert het Kadaster?  

Het Kadaster heeft tegenwoordig nog 8 kantoren. Het hoofdkantoor vind je in Apeldoorn. Er werken zo’n 1700 medewerkers. Zij houden zich al lang niet meer alleen bezig met kadastrering. Het Kadaster registreert zowel vastgoedinformatie als geografische informatie. Vastgoedinformatie is informatie over gebouwen, grond, schepen en woningverkoop. Geografische informatie is informatie over een specifieke plek in het landschap.

Bij ons kun je bijvoorbeeld opvragen van wie een huis is, waar leidingen onder de grond zitten, wat het huis van de buren heeft gekost en waar de grens van je tuin loopt. Ook kun je van sommige schepen en luchtvaartuigen opzoeken wie de eigenaar is. En als je wilt weten waar een weg loopt of waar een gebouw staat, kun je bij ons een kaart of een luchtfoto bestellen.

Wat is van wie?

Met onze informatie weet je zeker wat van wie is. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat een huis gebouwd wordt op grond van de buren. Of dat je tijdens het graven van een vijver een waterleiding kapot maakt. Onze gegevens zorgen voor duidelijkheid over wat van wie is en wat je ermee mag doen. Ook jij gebruikt waarschijnlijk vaker geografische informatie dan je denkt. Bijvoorbeeld tijdens een topografieles, als je een route opzoekt met een navigatiesysteem of als je opzoekt waar een stad of dorp ligt.

Een Zelfstandig Bestuursorgaan?

Sinds 1994 is het Kadaster een Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO). Dat betekent dat we zelf moeten zorgen dat we geld verdienen en ons bedrijf goed besturen. We moeten aan de minister van Binnenlandse Zaken verantwoording afleggen. Als hij het eens is met onze plannen voor de toekomst en de prijzen van onze producten geeft de minister zijn goedkeuring.

Lees meer over de geschiedenis van het Kadaster

Het Kadaster op televisie

Je kent misschien het televisieprogramma De Rijdende Rechter wel. Het Kadaster werkt hier vaak aan mee. Wanneer buren ruzie hebben over bijvoorbeeld de grens tussen twee huizen wordt het Kadaster ingeschakeld om vast te stellen welke grond bij welk huis hoort. Zo weten mensen zeker of hun schutting op de goede plek staat. Bekijk een filmpje van de Rijdende Rechter.

 

Een ander televisieprogramma waar we aan meewerkten is Nederland van Boven. In de tweede serie kon je zien hoe we in Nederland leven. Met informatie van het Kadaster is bijvoorbeeld in beeld gebracht waar mensen de afgelopen jaren naartoe zijn verhuisd. Bekijk de korte samenvatting van Nederland van Boven.

Het Kadaster in het kort

Wil je meer informatie over het Kadaster? Een filmpje legt uit wie we zijn, wat we doen en waarom we dat doen.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Vul dan het contactformulier in.