Film 'Ontheemd'

In Nederland zijn landrechten vanzelfsprekend en goed geregeld. Elk stukje grond is nauwkeurig door het Kadaster in kaart gebracht. Als er al sprake is van onteigening, dan verloopt dat volgens wettelijke procedures. Gegevens die houvast bieden en helpen bij het maken van keuzes.

In Colombia is er prille vrede na ruim 50 jaar burgeroorlog. Een kans om de landrechten op orde te brengen van de boeren die zonder enige officieel eigendomsbewijs in de jungle wonen waar de guerrilla-oorlog gewoed heeft.

In Nepal bracht de aardbeving van 2015 enorme schade, duizenden doden en bijna 1 miljoen ontheemden. Maar de ramp brengt ook een kans op verandering met zich mee. Rechteloze boeren werkten volgens een oud feodaal systeem op het land van landeigenaren werken zonder zelf een eigendomsbewijs te hebben. Zij krijgen nu de kans om voor hun rechten op te komen in het land waar ze al generaties wonen en werken.


De film: 'Ontheemd' (45 minuten) is te zien op Youtube.

Bekijk de film

Internationale rol van het Nederlandse Kadaster

In 70% van de wereld is eigendomsregistratie nog niet op orde. Wij werken internationaal mee aan de verbetering van het registreren van grond en eigendom. Als Nederlands Kadaster zijn wij in dat opzicht toonaangevend in de wereld.
 

Over de makers: John Appel en Heddy Honigmann

John Appel werd bij het grote publiek bekend met de documentaire Zij gelooft in mij (André Hazes). Met deze film won hij tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) de prijs voor beste film.
Heddy Honigmann won meermalen nationale en internationale prijzen met haar films waaronder twee Gouden Kalveren en in 2016 kreeg ze de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De film: 'Ontheemd', (45 minuten) , is te zien op Youtube.

 

Bekijk de film