Ontheemd, een indrukwekkende film over landrechten

De film 'ONTHEEMD' brengt landen in beeld waar de landrechten in de kinderschoenen staan. Het Kadaster helpt de situatie te verbeteren.

In 70% procent van de wereld is eigendomsregistratie nog niet op orde. De film 'Ontheemd' van documentairemakers Heddy Honigman en John Appel, geeft een goed beeld van de wijze waarop het Kadaster internationaal meewerkt aan het registreren van grond en eigendom.

'Ontheemd', een film over het hebben van huis en haard

De film 'Ontheemd' geeft in 45 minuten een goed beeld van de verschillen in eigendomsregistratie in Nederland, Nepal en Colombia.

In Nederland is rechtszekerheid een feit. Landrechten zijn goed geregeld en onteigening verloopt volgens wettelijke procedures.

In Colombia is er prille vrede na ruim 50 jaar burgeroorlog. Een kans om de landrechten op orde te brengen van de boeren die zonder enige officieel eigendomsbewijs in de jungle wonen waar de guerrilla-oorlog gewoed heeft.

In Nepal  bracht de aardbeving van 2015 enorme schade. Duizenden doden en bijna 1 miljoen ontheemden. Maar de ramp brengt ook een kans op verandering met zich mee. Rechteloze boeren werkten volgens een oud feodaal systeem op het land van landeigenaren zonder zelf een eigendomsbewijs te hebben. Zij krijgen nu de kans om voor hun rechten op te komen in het land waar ze al generaties wonen en werken.

 

Bekijk de film