Bouwen of verbouwen

Wilt u bouwen of verbouwen? Denkt u bijvoorbeeld aan het maken van een aanbouw of een schuur? Dan begint u vaak met het opvragen van informatie. Het Kadaster en de gemeente kunnen u die informatie verstrekken.

Vergunning

Als u gaat bouwen of verbouwen, kan het zijn dat u een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig hebt. Uw gemeente kan u vertellen voor welke verbouwingen u een vergunning moet aanvragen. Ook kunt u online een vergunningcheck doen.

Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning moet u informatie meesturen over het perceel. U kunt daarvoor Eigendomsinformatie of een Kadastrale kaart bestellen in onze webwinkel. In de Eigendomsinformatie staat wie de eigenaar is van een perceel en wat de oppervlakte is. De Kadastrale kaart toont de ligging van het perceel ten opzichte van de omgeving.

Bestemming

Via de website Ruimtelijkeplannen.nl kunt u bestemmingsplannen opzoeken. Uw bouwplan moet binnen het bestemmingsplan passen. Daarnaast moet u rekening houden met regels voor onder andere veiligheid, gezondheid en milieu. Ook zijn er regels voor het uiterlijk van een woning. Meer informatie hierover kunt u opvragen bij de gemeente.

Bouwtekening

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning hebt u soms een bouwtekening nodig. Op een bouwtekening legt u of uw architect precies vast wat er gaat veranderen aan het perceel. Bestaande bouwtekeningen kunt u vaak opvragen bij de gemeente. Neem voor informatie over aanvraag en kosten contact op met de gemeente.

Erfgrens

Gaat u dicht bij een erfgrens bouwen? Dan is het belangrijk om te weten waar de kadastrale grens precies ligt. Hiermee voorkomt u dat u op andermans grond bouwt. Bij het Kadaster kunt u informatie opvragen over erfgrenzen. Soms moet u een verplichte afstand aanhouden tussen uw bouwwerk en de erfgrens. Informatie hierover vraagt u op bij de gemeente.

Graven

Als u tijdens een verbouwing gaat graven met een graafmachine, dan moet u dit melden bij het Kadaster. Na de graafmelding ontvangt u digitaal informatie over de plek van ondergrondse kabels en leidingen. Deze informatie gebruikt u om zorgvuldig te kunnen graven. Een graafmelding doet u uiterlijk 3 werkdagen voordat u gaat graven.