Wijkpaspoort helpt bij plannen aardgasvrije woningen

In 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Gemeenten komen daarom eind 2021 met een 1e plan: de Transitievisie Warmte. Het Wijkpaspoort helpt bij het opstellen en uitvoeren hiervan.

Wijkpaspoort: helder overzicht per wijk of buurt

Het Wijkpaspoort voor de warmtetransitie geeft gemeenten een helder overzicht met informatie per wijk of buurt. Een gemeente vult dit sjabloon in met kadastrale informatie, gegevens uit andere bronnen en eigen kwalitatieve informatie. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ontwikkelde daarnaast in samenwerking met het Kadaster de Datavoorziening Wijkpaspoort warmtetransitie. Daarmee is een deel van de data voor het sjabloon eenvoudig te downloaden.

Ondersteuning Groningse gemeenten

Elmar Naber is adviseur economie en energietransitie bij E&E advies, dat samen met 3 andere adviesbureaus hun kennis deelt in Warmte Transitiecentrum Groningen. Naber: “Wij ondersteunen gemeenten bij de verschillende delen van de warmtetransitie. Voor de Transitievisies Warmte voeren we bijvoorbeeld technische en modelmatige analyses uit. Maar kijken we ook naar de sociale data zoals de leeftijdsopbouw in een wijk of buurt.”

Het scheelt ons veel tijd doordat alles op 1 plek beschikbaar is. Dankzij gedetailleerde Kadastergegevens kunnen we extra analyses uitvoeren.

Elmer Naber - adviseur economie en energietransitie

Datavoorziening: tijdwinst en extra analyses

“Veel informatie voor onze sociale analyse halen we uit de Datavoorziening Wijkpaspoort. Het scheelt ons veel tijd doordat alles op 1 plek beschikbaar is. Dankzij gedetailleerde Kadastergegevens kunnen we extra analyses uitvoeren. Hoeveel woningen zijn eigendom van een woningcorporatie? En komen veel woningen in een wijk uit dezelfde bouwperiode? Dat helpt gemeenten om keuzes te maken welk alternatief voor aardgas ze in een wijk kiezen en welke planning daarbij hoort.”

1 plek met relevante informatie

“Veel partijen zijn bezig met de Transitievisie Warmte en het is fijn dat er 1 plek is met relevante informatie. Dat past ook heel goed bij onze filosofie: benut informatie die er al is, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. En zo kan onze stichting de Groningse gemeenten optimaal ontzorgen en ondersteunen in hun opgave!”

Meer informatie

Terzake

Dit artikel verscheen ook in het Kadastermagazine Terzake van september. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.

Terz@ke nieuwsbrief ontvangen?

In de artikelen uit ons Terzake-magazine vindt u achtergrondverhalen van het Kadaster. Met de digitale Terz@ke blijft u op de hoogte van al ons nieuws. Wilt u deze ook in uw mailbox ontvangen? Meld u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.