Wie kopen er hypotheekloos?

28 juni 2017

17% van de particuliere woningen in Nederland werd in 2016 zonder hypotheek gekocht. Wie kopen er dan zonder hypotheek? Welke woningen worden er gekocht zonder hypotheek? Gebeurt dit alleen in de grote steden, of ook daarbuiten?

Aantal hypotheekloze aankopen

Het aandeel hypotheekloze aankopen op de particuliere woningmarkt is gestegen van 11% in 2006 naar 19% in 2013. Vanaf 2013 daalde het aandeel aankopen zonder hypotheek licht naar 17% in 2016. Opvallend is dat gedurende de crisisperiode (2008-2013) het aandeel steeg en dat het weer licht afnam op het moment dat de woningmarkt uit de crisis kwam.

In 2016 kochten particulieren in totaal voor 8,6 miljard euro aan woningen zonder daarvoor een hypotheek te hoeven afsluiten. Dat is 16% van de totale omzet op de particuliere woningmarkt.

Wie kopen er dan zonder hypotheek?

Bij vier van de vijf hypotheekloze aankopen in 2016 was de koper een doorstromer of een eigenaar van meerdere woningen. Bij een op de acht woningen die door een doorstromer is gekocht werd er geen hypotheek afgesloten. Eigenaren van meerdere woningen kopen het vaakst hypotheekloos, bij meer dan de helft van de aankopen sloten zij geen hypotheek af. Daarentegen kopen koopstarters zelden een woning zonder daarbij een hypotheek af te sluiten.

Hoe ouder de koper is, hoe vaker er hypotheekloos wordt gekocht. Kopers tot 30 jaar sluiten bij 6% van de aankopen geen hypotheek af, bij 70 jaar en ouder werd bij bijna de helft (47%) van de aankopen geen hypotheek afgesloten.

Welke woningen worden er gekocht zonder hypotheek?

Vooral appartementen worden hypotheekloos aangekocht. Bij vier van de tien hypotheekloze aankopen werd er een appartement gekocht. Appartementen zijn namelijk relatief goedkoop waardoor ze makkelijker zijn aan te kopen zonder daarbij een hypotheek af te sluiten. ouderen kopen relatief vaak appartementen en ook eigenaren van meerdere woningen zijn vooral actief in dit segment. Opvallend is dat vrijstaande woningen ook relatief vaak hypotheekloos worden aangekocht.

Wat zijn de ontwikkelingen in de Randstad en daarbuiten?

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werd bij ongeveer één op de vier aankopen geen hypotheek afgesloten. In Utrecht lag het aandeel iets lager, hier was één op de vijf aankopen hypotheekloos. Naast Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn er veel andere gebieden waar veel zonder hypotheek wordt gekocht.

In de kustgebieden van Zeeland zijn 30 tot 40% van woningen zonder hypotheek gekocht. Ook in Zandvoort, Noordwijk en het Noord-Hollandse Bergen is er veel hypotheekloos gekocht. In de studentensteden Delft, Groningen en Maastricht is het aandeel ook hoog (rond de 30%).

Een opvallend regionaal verschil is dat het aandeel hypotheekloze aankopen in het midden van Nederland relatief laag is en dat het in de noordelijke provincies juist wat hoger ligt.

Volledig onderzoeksrapport lezen?

Bent u benieuwd hoe dit onderzoek tot stand is gekomen en wilt u meer achtergrondinformatie? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

Meer over de woningmarkt

Wilt u meer informatie over de woningmarkt en prijsvorming? Dan kunt u terecht bij onze woningmarktexpert Paul de Vries. Hij doet onderzoek naar vele facetten van de Nederlandse woning- en hypotheekmarkt.

Meer informatie en contactgegevens vindt u op de pagina Paul de Vries op Zakelijk.kadaster.nl.

Meer onderzoeken

U vindt onze andere onderzoeken op de overzichtspagina Onderzoeken.