What’s in a name?

Milan, Milano, Mailand, Милан, of voor ons: Milaan. Plaatsnamen en aardrijkskundige namen zijn een belangrijk onderdeel van topografische kaarten. Maar wie bepaalt eigenlijk de schrijfwijze van een plaatsnaam? We vragen het Jasper Hogerwerf, senior geodata-analist bij het Kadaster.

Honderdduizenden namen

Hogerwerf: “In onze Basisregistratie Topografie staan honderdduizenden namen. Registreren we bijvoorbeeld de volledige naam van een bungalowpark of laten we commerciële namen als Landal en Center Parcs weg? En als een naam volledig in hoofdletters of in kleine letters staat, nemen we dat dan letterlijk over? Of volgen we de Nederlandse spellingregels door alleen de eerste letter met een hoofdletter te schrijven? Als verschillende registraties, eigenaren en borden in het terrein een andere naam of schrijfwijze gebruiken, geeft dat onzekerheid en kans op fouten voor de gebruikers van onze kaarten en registraties. Daarom is nationale afstemming over de regels belangrijk.”
 

Geen nationale namenautoriteit 

“Veel landen hebben een nationale namenautoriteit, maar die ontbreekt in Nederland. Als Kadaster moeten we zelf regels bepalen voor het registreren van aardrijkskundige namen in de Basisregistratie Topografie”, legt Hogerwerf uit. “Ervaring en kennis van andere landen helpen ons daarbij.” 

Jasper Hogerwerf, senior geodata-analist bij het Kadaster

Standaardiseren aardrijkskundige namen 

Hogerwerf zit daarom namens Nederland in de United Nations Group of Experts on Geographical Names (UNGEGN). “UNGEGN geeft ons algemene uitgangspunten voor aardrijkskundige namen. Denk aan het weergeven van namen in minderheidstalen, zoals het Fries. We zetten niet alleen ‘Leeuwarden’, maar ook ‘Ljouwert’ op de kaart. 
Ook ontwikkelde UNGEGN systemen voor het omzetten van tekens uit het Arabisch, Cyrillisch of Chinees naar ons alfabet. Handig als je een leesbare kaart wilt maken van Syrië of een artikel schrijft over de situatie in Oost-Oekraïne.” 

Over UNGEGN

De United Nations Group of Experts on Geographical Names (UNGEGN) houdt zich bezig met het standaardiseren en gebruiken van aardrijkskundige namen op nationaal en internationaal niveau. Jasper Hogerwerf neemt hieraan deel samen met:

  • Tjeerd Tichelaar, hoofdredacteur van de Bosatlas
  • Arjen Versloot, professor Germaanse talen
  • Ferjan Ormeling, emeritus professor Kartografie

Actuele kaarten  

Met onze actuele kaarten krijgt u een volledig beeld van het terrein en het landschap van (een bepaald deel) van Nederland. Naast topografische kaarten kunt u ook een wegenkaart of gemeentekaart bij ons bestellen. Bekijk ons overzicht van actuele kaarten.

Terzake

Dit artikel verschijnt in het Kadastermagazine Terzake van juni  2021. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.

Terzake nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u maandelijks de digitale Terz@ke in uw mailbox ontvangen? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.