Nieuwe videoprojectie Onze Lieve Vrouwetoren Amersfoort

Welke rol speelt de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort bij het bepalen van een erfgrens? Vanaf 8 september brengt een videoprojectie de muren van de toren tot leven.

De Onze Lieve Vrouwetoren is sinds 1885 Kadastraal middelpunt van Nederland. In de videoprojectie  ‘Waar stenen kunnen praten’ worden bezoekers verrast met het verhaal over de stad en de geschiedenis van de toren.

Rijksdriehoeksmeting

De centraal gelegen toren in Amersfoort is het kadastraal nulpunt in het landelijk coördinatenstelsel voor Nederland; de Rijksdriekhoeksmeting. De toren speelt ook nu nog steeds een belangrijke rol als centraal punt voor locatiegegevens en plaatsbepaling. Zoals bijvoorbeeld bij het bepalen van de exacte grens tussen twee tuinen.

In een bijzondere animatie, geprojecteerd op de muren van de toren, is te zien dat het combineren van data en kaarten, met een eenduidig coördinatenstelsel makkelijk is.  

De projectie is vanaf 8 september gratis te zien in de Onze Lieve Vrouwetoren. Een mooi startpunt voor een bezoek aan Amersfoort. 

 

Bekijk de projectie 'Waar stenen kunnen praten' op Youtube (2:15 min)