Verhuiswensen ouderen komen maar moeilijk uit

Van alle senioren in een koopwoning die willen verhuizen, lukt dat maar 2,3%. In Utrecht komen de verhuiswensen het meest uit, in Drenthe het minst. Hoofdreden? Het is moeilijk een geschikte seniorenwoning te vinden.

Afnemende gezondheid belangrijke reden voor verhuiswens

Eigenaar-bewoners tussen de 60 en 75 jaar die de huidige koopwoning willen inruilen voor een andere huur- of koopwoning, noemen afnemende gezondheid en de toegankelijkheid van de woning als voornaamste reden om te willen verhuizen. Senioren tussen de 60 en 75 jaar zoeken een woning zonder trap. Dit blijkt uit het onderzoek van onze woningmarktexpert.

Wens om te verhuizen verschilt per regio

Voor alle provincies geldt dat de wens om te willen verhuizen meer voorkomt dan verhuizingen zelf. 

Verschillen tussen de provincies wat verhuisgedrag betreft zijn er nauwelijks; per jaar verhuist 2,3% van de senioren. De meeste ouderen verhuizen in Zuid-Holland en Utrecht. De provincies Friesland en Limburg hebben de minste verhuizingen onder ouderen.

Er zijn echter wél grote verschillen als we kijken naar de wens om te verhuizen; in Friesland ligt de verhuiswens ver boven het Nederlands gemiddelde en in Limburg ver eronder.

Volledig onderzoeksrapport lezen?

Lees meer over verhuiswensen en verhuisgedrag van ouderen in Nederland, in het onderzoeksrapport van onze woningmarktexpert Paul de Vries en Leo Prins.

Ga hiervoor naar de pagina 'Verhuiswensen ouderen komen maar moeilijk uit'.