Verhuisbewegingen Winterswijk in kaart

04 maart 2020

Wie verhuizen er naar of binnen een gemeente? Welke mensen trekken weg en waar gaan zij naartoe? Inzicht in deze verhuisbewegingen geeft de gemeente Winterswijk een goede basis voor toekomstig woonbeleid.

Meerwaarde voor gemeente

De gemeente Winterswijk vroeg het Kadaster de ontwikkelingen op de koopwoningmarkt in beeld te brengen: “Het Kadaster bracht al eerder voor onze buurgemeenten de verhuisbewegingen in kaart en we zagen de meerwaarde hiervan in.”, vertelt Gerben Beunk, beleidsmedewerker Wonen bij de Gemeente Winterswijk. 

Jongeren van buitengebied naar centrum

“We dachten dat instromers zich met name in het buitengebied van Winterswijk vestigden, maar uit de cijfers van het Kadaster blijkt nu dat er ook relatief veel instromers in de kern van Winterswijk gaan wonen. Ook blijkt dat er veel jongeren uit het buitengebied wegtrekken en in de kern gaan wonen omdat de huizen daar goedkoper zijn. Winterswijk heeft een relatief oudere bevolking maar we zien de laatste jaren meer stabiliteit doordat er veel instroom is van buiten de gemeente Winterswijk.”

Ruimte voor nieuwe woningen

“Onze ambitie is om Winterswijk te laten groeien. We mogen bouwen, maar er moet wel vraag naar zijn. Het rapport is wat dat betreft een uitstekend hulpmiddel om ons beleid te onderbouwen”, aldus Beunk. “We zien instroom en dat jongeren hier willen blijven. Genoeg ruimte dus om meer woningen te bouwen.”

Analyse kan tot verrassende inzichten leiden

Marion Plegt, adviseur Projecten & Advies bij het Kadaster: “Met onze analyses maken we patronen op de koopwoningmarkt zichtbaar. We brengen de verhuisbewegingen in kaart en maken hierbij onderscheid tussen woningtypen, bouwjaren, prijsklassen, leeftijden en wijken/buurten. Dit doen we met data van de afgelopen 10 jaar. Zo’n rapport kan tot verrassende inzichten leiden.”

Ook interesse in overzicht van verhuisbewegingen? 

U krijgt inzicht in verschuivingen tussen bepaalde wijken, plaatsen, postcodegebieden of provincies. Meer informatie vindt u op de pagina Verhuisbewegingen op onze zakelijke website.

Terzake

Dit artikel verscheen in het Kadastermagazine Terzake van februari 2020. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.

Terz@ke nieuwsbrief ontvangen?

In de artikelen uit ons Terzake-magazine vindt u achtergrondverhalen van het Kadaster. Met de digitale Terz@ke blijft u op hoogte van al ons nieuws. Wilt u deze ook in uw mailbox ontvangen? Meld u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.