Verdrag grenscorrectie tussen Nederland en België in bijzijn van beide koninklijke paren getekend

Op maandag 28 november werd het verdrag getekend door de Nederlandse en Belgische minister van Buitenlandse Zaken.

Tijdens het staatsbezoek van het Belgisch Koningspaar aan Nederland ondertekenden de ministers van Buitenlandse Zaken van België en Nederland in Amsterdam het Verdrag voor de aanpassing van de grens tussen de Nederlandse gemeenten Eijsden-Margraten en Maastricht en de Belgische stad Wezet (Visé).

Proces verbaal getekend

De ondertekening door minister Koenders van Buitenlandse Zaken en de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Reynders vond plaats in het Koninklijk Paleis in Amsterdam op maandag 28 november 2016 onder toeziend oog van de beide Koningsparen. Met de ondertekening van het Verdrag is de aanpassing van de grens tussen de Nederlandse gemeenten Eijsden-Margraten en Maastricht en de Belgische stad Wezet (Visé) bijna een feit.

 

Op 30 augustus bereikte de Koninklijke grenscommissie overeenstemming over het onderhavige proces-verbaal, dat als basis diende voor het formele grensverdrag. Samen met de Belgische collega’s is er een kaart met geografische coördinaten integraal toegevoegd aan het uiteindelijke verdrag. Op 30 augustus jl. werd dit proces verbaal ondertekend door o.a. Frank Tierolff (lid van de grenscommissie).

Ingangsdatum grenscorrectie

Nadat het besluit door beide parlementen is bekrachtigd (2017) zal de grenscorrectie volgens de regels van de grensverdragen ingaan op de 1e dag van het nieuwe jaar: 1 januari 2018. Het verdrag wordt op een gegeven moment in het Openbaar Register ingeschreven. Door de Belgisch-Nederlandse grens weer gelijk te trekken met de loop van de rivier staat België 16,37 hectare af aan Nederland, en Nederland 3,09 hectare grondgebied aan België.

Waarom deze grenscorrectie?

Bekijk de film 'Grensverleggend Nabuurschap'