Vastgoedeigenaren aan zet bij centrumontwikkeling Oldenzaal

De Twentse gemeente Oldenzaal kampt al jaren met leegstand in het centrum. Om het tij te keren, wordt de Binnenstadsvisie vernieuwd.

“Hardware voor de ontwikkeling”

Een bruisende binnenstad zonder leegstand, dat is de wens van de gemeente. Maar dit kan niet zonder de inspraak van de vastgoedeigenaren. “Zij bezitten immers de hardware voor de ontwikkeling”, aldus wethouder Renkema van de gemeente Oldenzaal. Om de eigenaren, hun wensen en zorgen in kaart te brengen, schakelde de gemeente het Kadaster in.

Eigenaren-eilandjes

“In Oldenzaal zijn eigenaren nooit georganiseerd tot één stem. Daar was nooit belangstelling voor en het hoefde ook niet: de binnenstad was een succes tot ongeveer 2005.

Maar de laatste 10 jaar gaat het slechter, vooral met de winkels”, vertelt René Jansink, die een eigen zaak met woonhuis in het centrum heeft. “Helaas liep ook de samenwerking met de gemeente tot een aantal jaren geleden niet goed. Zo zijn de eigenaren eilandjes geworden: ze kijken alleen naar het eigen vastgoed, maar niet naar de omgeving die heel bepalend is voor de waarde van hun bezit of activiteiten. Dus was ik zeer benieuwd naar de methode van het Kadaster om die verbinding op gang te brengen”

Contouren van de binnenstadvisie

Het Kadaster begeleidde 2 bijeenkomsten volgens een inmiddels beproefde methode. Maartje Scholten, projectmanager Gebiedsinrichting van het Kadaster: “Vooraf verzamelen we informatie over eigendom: wat is van wie, hoeveel is het waard, hoe oud? Daarna kijken we met de gemeente en centrummanager wie aan tafel moeten komen. De eerste avond is een simulatiespel, een bordspel. De opdracht luidt: richt je stad compact en logisch in zodat alle functies kwaliteit hebben, zónder leegstand. Dat levert een ‘vlekkenkaart’ op met concentraties van functies zoals horeca, wonen en detailhandel. Dat zijn in feite de contouren van je binnenstadvisie. Op de 2e avond zoomen we in op de belangen van eigenaren binnen die deelgebieden: wat hebben zij nodig om de gewenste indeling tot een succes te maken? Wensen en opties kunnen ze intekenen op grote geprinte kaarten op tafel. Bij elke tafel zit een Kadastermedewerker als gespreksleider en notulist.”

Opkomst laat grote betrokkenheid zien

Maar liefst 80 eigenaren kwamen naar de 2e eigenarenavond. Verspreid over 10 tafels tekenden ze hun wensen en opties in op grote kaarten. Mirjan Klok, Procesmanager binnenstad van de gemeente Oldenzaal over de geslaagde 2e bijeenkomst: “Iedereen is het er over eens; de opkomst laat grote betrokkenheid zien. Het werken in kleine groepjes werkt erg goed. Het helpt daarbij dat het Kadaster onafhankelijk is. Als je samen aan tafel zit, merk je dat we veel overeenkomsten hebben. En als je in dezelfde dingen gelooft, krijg je vertrouwen.”

Ruimte voor openheid, discussie en diepte

René Jansink onderschrijft de mening van Klok. “In groepjes is er meer openheid, meer discussie en diepte. De gespreksleiders van het Kadaster zorgen dat je in groepsverband blijft praten en dat er niet ondertussen al dealtjes ontstaan. Uiteraard kwam ook aardig wat oud zeer boven en twijfel of er nu wél naar de eigenaren geluisterd zou worden. Maar de intensiteit van de discussies geeft aan dat het leeft. Na 2 avonden is er nieuwsgierigheid om samen verder te gaan.”

Meer informatie

Het Kadaster biedt als onafhankelijke partij begeleiding bij de herinrichting van centrumgebieden en de aanpak van leegstand. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Lees meer op de pagina Toekomstbestendige centrumgebieden.

Terzake

Dit is een verkorte, online versie van het artikel dat verscheen in het Kadastermagazine Terzake van februari 2020. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.

Terz@ke nieuwsbrief ontvangen?

In de artikelen uit ons Terzake-magazine vindt u achtergrondverhalen van het Kadaster. Met de digitale Terz@ke blijft u op hoogte van al ons nieuws. Wilt u deze ook in uw mailbox ontvangen? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.